Naslovna Blog Da li ste za Mišelinovu zvezdicu

Da li ste za Mišelinovu zvezdicu

1452
0

Mišelinove zvezdice

Mišelinove zvezdice su najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koju dobijaju isključivo restorani sa izvanrednom uslugom. Sve je počelo kada su braća Mišelin početkom prošlog veka napravili vodič sa korisnim informacijama za vozače. Vodič se sastojao od klasičnih mapa, koje su uključivale između ostalog recimo listu mehaničarskih radnji, benzinskih stanica i hotela. Istorija Mišelinovih zvezdica počinje dvadesetih godina prošlog veka kada su se u vodiču pojavili restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima. Naime, braća Mišelin su iznajmili tim inspektora koji su u tajnosti obilazili i ocenjivali restorane. Prva zvezdica je dodeljena 1926. godine, a druga i treća 1931. Godine i od tada počinje hijerarhija ocenjivanja restorana.

Bez obzira na vrstu kuhinje, svaki restoran sa bilo koje strane sveta može dobiti zvezdicu ako ispuni stroge standarde Mišelinobih inspektora. Inspektori se kod ocenjivanja najviše fokusiraju na:

 • kvalitet sastojaka
 • veština pripreme hrane i kombinacija začina
 • stepen kreativnosti
 • postojanost kvaliteta hrane
 • pristupačnost cena

Enterijer restorana, postavljanje stolova i kvalitet posluge ne ulaze u kategorizaciju ocenjivanja ali svakako utiču na sveukupini utisak inspektora.

Kako bi se objasnio kvalitet hrane i Mišelinove vizije kategorisanja i ocenjivanja restorana, oni su napravili jednostavno obajšnjene zvezdica i šta one znače kroz sledeći primer:

 • Jedna Mišelinova zvezdica je preporuka za dobro mesto gde se vredi zaustaviti jer su veoma dobri restorani u kojima se nude jela pripremljena po visokim standardima.
 • Restorani sa dve Mišelinove zvezdice imaju odličnu kuhinju sa pažljivo osmišljenim jelima izuzetnog kvaliteta. Dve zvezdice su preporuka za mesto vredno skretanja, samo je mali broj restorana dobija ovo prestižno priznanje u jednoj godini.
 • Za posetu restoranu sa tri Mišelinove zvezdice vredi daleko putovati. Ovi restorani predstavljaju sam vrh ugostiteljstva. Mesto gde se mogu probati specijaliteti originalne recepture i vidi prezentacija hrane na granici vrhunske umetnosti.

Oduvek ste želeli da se zaposlite u poznatom lancu hotela? Pitali smo HR menadžera jednog takvog u Beogradu, šta je potrebno i kako doći do zaposlenja. Kliknite ovde!

Koliko je Mišelinova zvezdica prestižna nagrada govor i to da se u svetu godišnje prijavi preko 10.000 restorana, a svega sedamdesetak dobiju zvezdicu. U zavisnosti od kvaliteta usluge restorani mogu dobijati više zvezdica, ali mogu i izgubiti zvezdicu. Sticanje ili gubljenje Mišelin zvezdice može povećati ili smanjiti prodaju u restoranu i do 50%.  Jako je teško zaraditi zvezdicu, ali većina šefova kuhinja se slaže da je teže zadržati zvezdicu zbog stalnog pritiska i standarda koji se moraju konstantno primenjivati. Upravo iz ovih razloga francuski kuvar Sebastijan Bras, čiji poznati restoran Le Suquet ima tri Mišelinove zvezdice već više od decenije, šokirao je elitu ugostiteljstva kada je izjavio da bi voleo da se ne pojavi u Mišelinovom vodiču za 2018. godinu. „Želim da se osećam potpuno slobodno, a ne za svako jelo koje napravim da se pitam da li je dovoljno dobro za Mišelinove sudije” izjavio je francuski mag kuhinje. Brasov zahtev nije jedini ovakav slučaj, zato dosta vrhunskih kuvara se nekada pitaju da li je Mišelinova zvezdica blagoslov ili kletva.

 

Postoje i česte zamerke na rad inspektora odnosno na kriterijum kategorizacije. U Americi smatraju da se previše preferira francuska klasična kuhinja, kao i način serviranja i kultura odlaska na večeru. Amerikanci tvrde da Mišelin favorizuje francuske standarde koji su često mnogo uštogljeniji od ležernog pristupa odlaska u restoran karakterističnog za Njujork, gde se mnogo veći akcenat stavlja na kvalitet hrane nego na ambijent.

U našem regionu nema restorana sa Mišelin zvezdama, a prvi gradovi sa po jednom ili dve zvezde u okolini su Budimpešta, Atina i Beč. Hoće li Beograd, Zagreb, Dubrovnik ili neki drugi od gradova u regionu uskoro dobiti ovu kontroverznu, ali i dalje izuzetno prestižnu titulu, ostaje nam da vidimo kada se pojavi sledeće izdanje Mišelinovih vodiča.

Gradovi sa najviše Mišelinovih zvezdica su:

 • Tokio ( Japan )         304
 • Kyoto ( Japan )        135
 • Pariz ( Francuska )   134

Kuvar Čan Hong Meng iz Singapura uspeo je da dobije jednu zvezdicu za svoj štand ulične hrane! Mušterije su spremene da čekaju i više od tri sata kako bi uživale u izvrsnoj hrani.

Ostavite komentar

avatar