Naslovna Zanimljivosti Top 10 svetskih znamenitosti

Top 10 svetskih znamenitosti

367
0

1.  Angkor Wat je džinovski kompleks hramova u Kambodži. Zauzima površinu od 2 km² i predstavlja najveću versku građevinu na svetu. Nalazi se na mestu stare prestonice Kmerskog carstva Angkora, oko 240 km severozapadno od Pnom Pena, u blizini grada Sijem Reapa.

“Ovaj odlično očuvani hram je pomalo jeziv, ali je istovremeno i veličanstven. Ovo je iskustvo koje ću uvek pamtiti jer ne liči ni na šta što sam do sada videla.”

2. Džamija šeika Zajeda džamija je u Abu Dhabiju, najveća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ime je dobila po šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahjanu. Džamija može primiti 40.000 vernika.

Nije dovoljno reći veličanstveno. Arhitektura, beli mermer i prelepo uređeni zeleni vrtovi oduzimaju dah.

3. Velika džamija u Kordobi  u Španiji, građena od 784. do 987. godine, bila je najveća džamija u Španiji i veličanstven primer mavarske arhitekture. Danas je to glavna katolička katedrala španske nadbiskupije Kordoba u pokrajini Andaluzija.

Od redova prelepih stubova sa prugastim detaljima do bogato ukrašene katedrale u sredini džamije, ovo je mesto koje zaista vredi videti.

4. Bazilika Svetog Petra je glavna zgrada Vatikana koja se nalazi na desnoj obali reke Tibar. Najvažnije je religiozno zdanje katolicizma, kako po veličini (220 metra dugačka i 136,6 metara visoka), tako i po značaju. Bazilika Svetog Petra nije katedrala već je papina crkva u kojoj se održavaju najvažnije ceremonijalne liturgije. U samoj unutrašnjosti bazilike sahranjen je Sveti apostol Petar, prvi papa.

Kada dođete do kupole i sunčevi zraci kroz prozore obasjaju svo zlato, građevina počinje da sija.

Da li znate koji je najstariji hotel na svetu? Odgovor se krije OVDE!

5. Tadž Mahal je građevina u Agri u Indiji, izgrađena između 1631. i 1654. godine. Gradilo ju je 22.000 ljudi. Šah Džahan je naredio izgradnju ovog mauzoleja za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal.

Jednostavno najveće arhitektonsko dostignuće na svetu, kao i najveći spomenik ljubavi. Ne čekajte ni trenutak – posetite ga što pre.

6. Crkva Hristovog Vaskrsnuća u Sankt Peterburgu je ruska pravoslavna crkva. Jedna je od glavnih znamenosti grada. Crkva je sagrađena na mestu, gde je ubijen ruski car Aleksandar II., 1881. Nakon njegove smrti, sagrađena je ova crkva između 1883. i 1907. U crkvi se nalazi svetište u čast ubijenog cara tačno na mestu ubistva.

Čitava crkva je umetničko delo. Raznobojnost spoljašnosti upotpunjena je veličanstvenom unutrašnošću, gde mozaici prekrivaju svaki pedalj.

7. Mutianiu  je deo Velikog zida Kine koji se nalazi u Huairou županiji 70 km severoistočno od centralnog Pekinga. Odsek Mutianiu Velikog zida povezan je sa Jiankou na zapadu i Lianhuachi na istoku. Kao jedan od najbolje očuvanih delova Velikog zida, odsek Mutianiu Velikog zida služio je kao severna prepreka koja brani glavni grad i carske grobnice.

Posetilaca je bilo malo, a zelena i bujna priroda i pogled na zid su neverovatni. Svaki trenutak proveden tamo je za pamćenje!

8. Maču Pikču je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Maču Pikču je verovatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine kad ga je otkrio Amerikanac Hajram Bingam.

Zaobišli smo zid i ispred mene se ukazao grad u svoj svojoj raskoši obasjan blještavim zracima sunca. U potpunosti je ispunio moja očekivanja.

9. Plaza de Espana se nalazi se u Parku de Maria Luisa , u Sevilji u Španiji, izgrađen 1928. godine za Ibero-američku izložbu iz 1929. godine. To je primer arhitekture regionalizma, mešajući elemente stila španske arhitekture Renaissance Revival i Moorish Revival.

“Ako već imate toliko sreće da u posetite prelepu Sevilju, ovo mesto ne smete preskočiti. …uz još malo sreće, možda ćete imati priliku da poslušate neki koncert u ovom fantastičnom ambijentu.”

10. Duomo di Milano- Milanska katedrala je katedrala u Milanu, Lombardija na severnu Italije. Sedište je milanske arhiepiskopije. Katedrala je poznata širom sveta po svom značaju u promociji hrišćanske vere, po svojoj ulozi u zasnivanju katoličke tradicije obožavanja, i divnoj gotičkoj arhitekturi. Građena od kraja 14. do sredine 19. veka.

“Ovo je prelepa zgrada kako spolja tako i iznutra, a posebnu lepotu dobija kada je obasja sunce kasno po podne. Prozori od vitraža i statue su fantastični.”

Ostavite komentar

avatar