Naslovna Vesti Turizam Ove godine će strani turisti ostaviti 1,2 miliona evra u Srbiji

Ove godine će strani turisti ostaviti 1,2 miliona evra u Srbiji

118
0

Od turizma Srbija će ove godine dobiti more deviza – u Ministarstvu očekuju da će samo stranci u zemlju uneti čak 1,2 milijarde evra ili 20 odsto više nego lane.

U prvih osam meseci bilo je više od milion stranih gostiju u Srbiji što je rast od 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a to bi moglo da znači da će do kraja 2017. povećati devizni prihod za 200 miliona evra veći nego lani. Turistima su najprivlačniji Beograd, Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor, gde dolazi sve više Turaka, Kineza i Nemaca.

U prvih sedam meseci priliv od stranih turista iznosio je 602 miliona evra, a treba imati u vidu da je avgust tradicionalno bio najudarniji mesec. Takođe, ide jesen puna kongresa i poslovnih putovanja i prednovogodišnja euforija koja sama dovede 100.000 inostranih turista.

Srbija je imala tri meseca  kampanju na Bi-Bi-Siju i “Evrosportu”, a šest meseci na njihovom sajtu. Zanimljivo je da je to   ostvareno  iako imamo budžet za kampanju deset puta manji od Slovenije. Poređenja radi, devizni priliv nam je veći od Crne Gore iako ona ima more, jer kod nas turistička sezona traje tokom cele godine.

Pozitivan efekat ima uklanjanje administrativnih prepreka prijateljskim zemljama.

Ukinute su Kini vize i za prvih osam meseci došlo je 31.000 turista, a tokom cele prošle godine bilo ih 31.000. U budućnosti se očekuje još veći priliv Kineskih turista, zbog otvaranja direktne linije Beograd-Peking.

Ostavite komentar

avatar