Naslovna Intervju Intervju Milka Ristović HR Manager Hotel Radisson Blu Old Mill Beograd

Intervju Milka Ristović HR Manager Hotel Radisson Blu Old Mill Beograd

1929
0

1.Da li nam možete reći nešto o hotelu u kojem trenutno radite. Kada je otvoren hotel, koliko zaposlenih ima?

Radisson Blu Old Mill je prvi dizajn hotel u internacionalnom lancu u Beogradu, od decembra 2014. godine svojim posetiocima predstavlja jedinstvenu priču, koji kroz dizajn enterijera, mešavinu autentičnog nasleđa 19. veka i industrijskog šika oživljava duh starog mlina, kao i Beograd i njegove reke. Hotel je takođe prepoznatljiv i po OMB Larder + Lounge-u, restoranu i baru, koji nudi specijalitete tradicionalne srpske kuhinje sa potpuno novim, savremenim pristupom spremanju hrane primenom najsavremenijih kulinarskih tehnika i upotrebom najkvalitetnijih domaćih i sezonskih namirnica, poštujući filozofiju održivog razvoja.Dobitnici smo nekoliko internacionanih nagrada za dizajn i prvi hotel u Srbiji kome je dodeljen sertifikat Zeleni ključ. Hotel trenutno ima 110 zaposlenih.

2.Kada se oslobodi radno mesto u hotelu i kada imate potrebu za novim zaposlenim, da li odmah raspisujete oglas za posao, ili u obzir uzimate kandidate koji su ranije konkurisali?

Prvo uzimamo u obzir kandidate koji su ranije konkurisali, kao i kandidate koji su se interesovali za posao neovisno od bilo kakvog konkursa. Nakon toga se raspisuje oglas za posao.

3.Kada imate potrebu da zaposlite kandidata koji će biti  na odgovornoj poziciji, a među zaposlenima nema odgovarajućih , da li pronalazite kandidate u drugim hotelima, tako što ih kontaktirate i iznesete im svoju ponudu, ili i u ovim situacijama zapošljavate regularnim putem-raspisivanjem oglasa?

U ovim situacijama raspisujemo oglas.

4.Kada oglasite slobodno radno mesto za npr. sektor kuhinje, da li Vi pregledate pristigle aplikacije za posao  ili to radi šef kuhinje, ili je to možda proces u kojem učestvujete zajedno?

Pristigle aplikacije za posao pregledam prvo ja. Kandidate za intervju selektujem prema kriterijumima koje sam prethodno dobila od šefa kuhinje. Intervju sa kandidatima obavljamo zajedno (Šef kuhinje i HR Manager).

5.Kada Vam pristigne veliki broj prijava kandidata za slobodno radno mesto, kako selektujete kandidate? Da li kandidati rade  testove, na osnovu kojih najbolji prolaze u sledeći krug ili je u pitanju neki drugi metod?

Kandidati ne rade testove. Svi koji su aplicirali za posao, a ispunjavaju većinu traženih uslova konkursa bivaju pozvani na intervju.

6.Da li Vaš hotel organizuje praksu za studente? Da li među zaposlenima imate i osobe koje su kod Vas bile na praksi, ostavile dobar utisak i pokazale znanje, a kasnije i dobile posao?

Da, naš hotel ima odlicnu saradnju sa Univerzitetima kao i sa srednjim školama. Trenutno je na recepciji troje kolega koji su nakon uspesno zavrsene prakse poceli sa radom u hotelu. Isti slucaj je i u Odeljenju rezervacija, Odeljenju Prodaje kao i odeljenju  ljudskih resursa.

7.Da li zaposleni imaju mogućnost napretka u kompaniji i da li imaju mogućnosti prelaska iz sektora u sektor? Da li zaposleni koji se istaknu kao veoma dobri radnici imaju mogućnost da odu da rade u neki drugi hotel iz Vašeg lanca u inostranstvu?

Zaposleni imaju mogućnost napretka u samom hotelu i ponosna sam na činjenicu da imamo ljude koji su pokazali talenat i želju za daljim usavršavanjem. Npr, zaposleni sa recepcije sada su u sektoru Prodaje ili primer gde su zaposleni iz Sektora domaćinstva prešli na Recepciju i u sektor Nabavke. Mogućnost da odu i u neki drugi hotel iz lanca van naše zemlje se podrazumeva, a sektor ljudskih resursa je podrška u ovakvim transferima.

8.Koliko su bitne obuke i usavršavanje zaposlenih? Kakve su mogućnosti razvoja u Vašem hotelu?

Obuke i usavršavanje su veoma bitne i Hotel dosta ulaze u razvoj svojih zaposlenih. Pored obaveznih zakonskih i korporativnih treninga, imamo on-line treninge, on-job-skills treninge kao i treninge koji su prilagođeni potrebama posla. Mogućnosti razvoja u hotelu su velike, a razvoj naravno u velikoj meri zavis, a i podrazumeva i samo interesovanje zaposlenih.

9.Šta je to što Vaš hotel izdvaja u odnosu na druge po pitanju zaposlenih? Koje su prednosti rada u Vašem hotelu?

Posvećujemo veliku paznju razvoju zaposlenih, broj treninga je veliki i sva odeljenja imaju određeni broj obuka. Atmosfera u timu je jako dobra, timski duh je jak i to je ono sto privlači ljude da nam se pridruže i ostanu kod nas.

Kliknite ovde za još zanimljivih intervjua!

10.Znamo da je u oblasti ugostiteljstva i turizma visoka fluktuacija radnika, kakva su Vaša iskustva, da li Vam se često smenjuju radnici?

Visoka fluktuacija je u odeljenju hrane i pića (F&B odeljenja). Mladi ljudi koji su stekli iskustvo u našem hotelu, odlaze često na prekookeanske i rečne brodove, kao i na Bliski Istok.U ostalim odeljenjima fluktuacija je daleko manja, biću slobodna da kažem uobičajena.

11.Motivacija zaposlenih je veoma bitna, kako Vi nagrađujete i motivišete svoje zaposlene?
U svim operativnim odeljenjima postoje bonus programi i nagarde. Takodje, svakog meseca imamo proglašenje Radnika meseca, kao i proglašenje Radnika godine i nagrade su u oba slucaja novčane.

12.Da li nam možete reći nešto o Vašem prethodnom radnom iskustvu?

U hotelu Radisson Blu Old Mill sam od početka, tj. bila sam deo pre-opening tima. Prethodno sam radila u privatnom hotelu na istoj poziciji.

13.Kako ste dobili prvi posao i koliko je važna praksa pre prvog zaposlenja?

Prvi posao koji sam dobila je u stvari bio jednogodišnji volonterski rad u Nacionalnoj sluzbi za zapošljavanje. Posao sam dobila preko konkursa koji je objavila Nacionalna sluzba te godine i mogu reći da sam bila presrećna sto mi se ukazala prilika da volontiram. Pre ovog volontiranja sam radila poslove koji su se potpuno rzlikovali od mog današnjeg posla, ali svaka praksa i svaki rad je bio vašan jer sam iz svega učila, što mi je pomoglo u daljoj karijeri.

14.Kada bi mogli da birate  između dobro plaćenog posla na kojem nemate mogućnosti za razvoj i sticanje novih znanja i posla sa manjom platom, ali većom šansom za sticanje novih znanja, šta bi ste izabrali.?

Definitivno bih izabrala posao sa manjom platom, jer je mnogo vrednije steći nova znanja i veštine. Na duge staze ta znanja će se definitivno isplatiti.

15.Šta biste poručili mladima koji traže prvi posao?

Kada počnete da tražite prvi posao, za početak je važno da znate šta želite da radite ili bar oblast i pravac u kojem biste želeli da se razvija vaša karijera. Postavite sebi cilj, i ne odustajte. U međuvremenu dok tražite posao, ulažite u sebe i svoj razvoj. Budite hrabri, ne odustajte, pred vama su sjajne prilike, iskoristite ih.

Ostavite komentar

avatar