Naslovna Vesti Turizam Rast turističkog prometa u Vojvodini

Rast turističkog prometa u Vojvodini

96
0

Poslednjih godina beleži se dinamičan rast turističkog prometa na svetskom nivou, pa tako i u Vojvodini. Za brži razvoj potreban je obučen kadar podsticanje preduzetništva i regionalno povezivanje. Sve to u fokusu je dvodnevne konferencije o Održivom razvoju u Novom Sadu u organizaciji Centra za istraživanje i studije tiruzma.

U Vojvodini turizam se razvija brže nego što se očekuje. Beleži se stalan rast, te je od početka godine boravaka više od 12 odsto. Najposećeniji su Novi Sad, Vrdnik, ali i Palić. Za pokrajnu je ideja održivosti ključna, nadležni kažu da prepoznaju potencijal turizma i pripremaju prvu strategiju razvoja.

“Mi smo kao sekretarijat raspisali konkurs za privredns društva preduzetnike… domen turizma proširili i na ugostiteljstvo mislimda smo tako modelirali konkurs da zaista ispoštujemo ono što je pravi resurs koji treba razvijati a da ne spominjemo i one koji nisu dovoljno razvijeni nerazvijene lokalne samoprave”, rekao je Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Na konferenciji o održivom turizmu u Novom Sadu okupili su se predstavnici resornih ministarstava iz regiona, stručnjaci, koji se slažu da razvoja turizma nema bez reginalnog povezivanja i predtsvaljanja velikim tržištima kao što su Kina i Rusija. U fokusu mora biti razvoj malih preduzetnika koji će unaprediti svoju ponudu i na taj način poboljšati lokalni ekonomski razvoj.

“Mi možemo da gledamo na turizam kao pokretač ekonomskog razvoja ne u prespektivi on se dešava danas i svaki dan imamo rast što znači veći broj dolazaka noćenja veću potrošnju i ono se dešava povezivanjem i stavranjem dobrog regionalnog turističkog proizvoda”, rekao je Milan Ćulić, Centar za istraživanje i studije turizma.Ova godina je godina turističkog razvoja, a po brojkama ona će i biti rekordna u turizmu na globalnom nivou. O tome, ali i perspektivi regiona govorila je i predstavnica svetske turističke organizacije, Isabel Garana.

Izvor: RTV

 

Ostavite komentar

avatar