Naslovna Vesti Turizam Počinje druga nedelja italijanske kuhinje u Beogradu

Počinje druga nedelja italijanske kuhinje u Beogradu

168
0

Preko 20 manifestacija će biti organizovano u Beogradu, Novom Sadu i Subotici u okviru Druge nedelje italijanske kuhinje u svetu koja će se u Srbiji odvijati u periodu od 20. do 26. novembra sa seminarima o kuhinji i književnosti, kursevima poslastičarstva, degustacijama i predstavljanjima napoletanskih pizza majstora.

Ovogodišnji program, pod nazivom „Ukusi Italije u Srbiji“, podeljen je na pet delova posvećenih srpskoj javnosti koja je zainteresovana za različite vidove kulinarskih i eno-gastronomskih tradicija italijanskog identiteta i kulture: za privrednike je predviđen promotivni sajam u organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika; za stručnjake i istraživače rezervisan je seminar koji priređuje Nacionalni istraživački centar na temu“Food Sensory Analysis”; za studente Visoke hotelijerske škole u Beogradu predavanja visoke kuhinje koje drži italijanski poslastičar Alesandro Petito; za poznavaoce vina degustacija enologa Barbare Tamburini i za ljubitelje književnosti veče u Italijanskom institutu za kulturu posvećeno odnosu između hrane i književnosti sa profesorom Đan Mariom Anselmijem. Ove godine, za sve građane Srbije koji žele da kupe i probaju italijansku hranu predviđene su dve nove inicijative: u hipermarketu Merkator biće postavljene zone namenjene italijanskim proizvodima, a 20 restorana u Beogradu, Novom Sadu i Subotici koji su se priključili ovom događaju imaće u ponudi kompletne italijanske menije za svoje goste.

I ove godine Srbija učestvuje u manifestaciji koju Italija organizuje sa preko 1000 događanja u svojih 296 diplomatskih i konzularnih predstavništava kako bi se valorizovala italijanska kulinarska veština i mediteranska ishrana, koja Italiju čini jednom od najzdravijih zemalja u svetu. Italijanska prehrambena industrija je na drugom mestu u Italiji po fakturisanom prihodu sa preko 180 milijardi evra, što je 11,3% bruto društvenog proizvoda.

Ova inicijativa poprima izuzetan značaj u Srbiji, gde je tradicija italijanskog kulinarstva naročito cenjena i gde je ekonomsko prisustvo Italije jedno od najznačajnijih. Italija je najveći strani investitor u Srbiji za period 2000-2016, dok je prošle godine bila drugi po redu trgovinski partner Srbije, a u prvih sedam meseci 2017. godine registrovala je porast sopstvenog izvoza od 7,7%.

Drugu nedelju italijanske kuhinje u svetu u Srbiji organizuje Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika(CCIS), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji(Confindustria Serbia), Italijanskim institutom za kulturu(IIC), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia iz Subotice, uz podršku srpskih i italijanskih sponzora.

Ostavite komentar

avatar