Naslovna Vesti Turizam Borsko jezero sve popularnije – Brestovačka banja razvija kulturni turizam

Borsko jezero sve popularnije – Brestovačka banja razvija kulturni turizam

506
0

Borsko jezero moglo bi da postane novi turistički biser istočne Srbije, kao i popularno mesto za sport i rekreaciju, dok bi Brestovačka banja, u njegovoj neposrednoj blizini, novim banjsko-lečilišnim sadržajima i sa kompletnom kulturno-istorijskom celinom koju obuhvata, najzad trebalo da iskoristi svoj veliki turistički potencijal.

Plan generalne regulacije izradili su Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije iz Beograda i preduzeće Šidprojekt iz Šida. Nosilac izrade plana je Opštinska uprava opštine Bor.

Kako u razgovoru za eKapiju objašnjava rukovodilac izrade Plana Valeri Stoilkov, odgovorni urbanista iz niškog Zavoda za urbanizam, vrednost Plana je 8.920.000 dinara bez PDV-a, odnosno 10.704.000 dinara sa PDV-om, a sredstva za njegovu izradu obezbedio je budžetski fond za zaštitu životne sredine Opštine Bor.

Brestovačka banja nalazi se na 7-8 km južno od Borskog jezera i, prema mišljenju našeg sagovornika, nije dobro turistički valorizovana. Naime, pored termomineralnih izvora i geološke staze, ovde postoji i mnoštvo sadržaja koji nisu dovoljno poznati široj javnosti – kulturno-istorijski spomenici, planina Crni vrh, spomenik prirode Lazarev kanjon sa Zlotskim pećinama, vulkanske kupe, lovišta…

– Ovde se nalazi knežev dvor, zatim konak kneza Miloša, pa tursko kupatilo koje je knez Miloš renovirao i koristio. Tu je i hotel Izletnik koji sada ne radi i zgrada je u veoma lošem stanju, iako određeni podaci govore da je to možda i najstariji hotel u Srbiji!

Valeri Stoilkov navodi da su urbanisti Planom generalne regulacije na području Brestovačke banje predvideli banjsko-lečilišni turizam koji obuhvata postojeće i planirane sadržaje. Pored banjskog parka, u zoni površine 8,03 ha planirani su komercijalni sadržaji za smeštaj i ugostiteljstvo.

Izvor: eKapija.com

Ostavite komentar

avatar