Naslovna Blog Pogled sa druge strane- šta intervjuer procenjuje dok sedite pred njim?

Pogled sa druge strane- šta intervjuer procenjuje dok sedite pred njim?

1099
0
Verovatno ste nekada bili na intervjuu za posao. Ako niste – sigurno ćete se jednom naći u toj situaciji. To može biti neformalni razgovor sa rođakom koji će vas zaposliti u kafiću preko leta ili strukturisani intervju sa tročlanom komisijom u nekoj zgradi od stakla i čelika. U oba slučaja prolazite kroz proces procene. U tim situacijama Vam kroz glavu sigurno prolazi mnogo različitih pitanja:
 • Da li on sada vidi da imam tremu?
 • Šta li sada misle o meni?
 • Da li sam ovo dobro rekao?
 • Koliko da budem iskren?
 • Da li je trebalo da stavim kravatu (i izvadim minđušu)?
I to je ok, niste jedini. Postoji jedna mudra izreka – “nemojte razmišljati šta drugi ljudi misle o Vama, jer su previše zauzeti time šta Vi mislite o njima”. Ipak, u ovoj situaciji se ne možete previše osloniti na to, jer je situacija vrlo jasna – sagovornik procenjuje Vas!
Evo sada pogleda sa druge strane. Iskusni intervjueri vremenom nauče da procenjuju ponašanje kandidata, tako da mogu da prepoznaju stanja u kojima se kandidati nalaze. Nakon nekoliko stotina ili hiljada razgovora sa kandidatima intervjuer može relativno lako da prepozna pojedine tipove kandidata. Tako možemo prepoznati kandidate koji su jako uplašeni samom situacijom, one koji nešto pokušavaju da sakriju. Kao i na kontrolnom u osnovnoj školi, možda ste nekad imali utisak da ste neopaženo prepisivali, ali vrlo je verovatno da je učiteljica to videla.
Klikni ovde i konkuriši za posao!
Dakle, ukoliko ste se pitali, intervjueri sa iskustvom mogu relativno lako da uoče da li Vam drhti glas, da li izbegavate određeni odgovor, koliko ste iskreni a koliko “ulepšavate istinu” i slično. To je jednostavno njihov posao. Verovatno Vam je poznato da je nemoguće lažirati poligraf i da ćete samo pogoršati stvari ukoliko pokušate da varate i budete cool. Kada je intervju za posao u pitanju to je samo delimično tačno, pošto intervjueri nisu mašine. Koliko ćete uspeti da sakrijete svoje mane a istaknete vrline zavisi od dva faktora – intervjuera i Vas.
Pošto u ovoj situaciji ne možete da utičete na intervjuera, predstavljamo nekoliko “caka” koje će Vam pomoći da se predstavite na najbolji način, imajući u vidu šta intervjueri procenjuju. Naravno, na ovaj način samo želimo da Vam pomognemo da dobrom pripremom izvučete maksimum iz sebe, a nikako da dajemo savete kako da prevarite intervjuera. Evo i pomenutih saveta:
 • Budite dostupni i “spremni za akciju” – pokažite motivaciju da se zaposlite tako što ćete sve ostale obaveze podrediti intervjuu za posao. Loš utisak na budućeg poslodavca može da ostavi ukoliko pomerate termin intervjua, zahtevate posebne uslove ili pokazujete neodlučnost da dođete – “tvrdite pazar”. To retko kad upali.
 • Dobro se informišite o kompaniji i poslu za koji ste se prijavili – pored generalnih informacija, dobra “caka” je da u toku intervjua provučete par informacija o kompaniji koje su toliko detaljne da će intervjuer pomisliti: “ovaj čovek je toliko posvećen da je naučio naš sajt napamet”.
 • Budite dopadljivi – istraživanja pokazuju da u prezentacijama tek 7% utiska čini sadržaj koji izgovarate. Utisak koji ćete ostaviti na sagovornika najviše zavisi od ostalih stvari – stila komunikacije, oblačenja, raspoloženja, položaja tela itd. Čak i kada niste raspoloženi, pa i čak ako niste po prirodi posebno vedra osoba, uložite napor da u tih pola sata “nabacite kez”.
 • Budite prepoznatljivi – pošto smo već utvrdili da intervjueri nisu mašine, to znači da imaju ograničen memorijski prostor koji mogu da Vam posvete i da će im iz razgovora sa Vama u memoriji ostati najupečatljiviji podaci. Zato se potrudite da u razgovor ubacite neku zanimljivost iz Vaše biografije, interesantan hobi ili iskustvo… i neće Vas zaboraviti!
 • Da li ste Vi nekada vodili intervju? Probajte, i obratite pažnju na to šta ste sve uočili kod svog sagovornika.
 • I poslednji savet je – dobro se pripremite. Danas se može pronaći mnogo izvora koji pružaju dobre savete u vezi sa pravljenjem CV-a i pripreme za intervju za posao. Pročitajte neke od njih, doterajte do savršenstva svoj CV i vežbajte sa bliskom osobom… ili bar sa ogledalom!
OK, da rezimiramo. Nadam se da niste stekli utisak da je zaključak teksta da su intervjueri super-bića koja čitaju misli. Njihov posao je da Vas procenjuju i pri tom koriste sva dozvoljena sredstva. To se manje-više svodi na postavljanje pitanja, slušanje odgovora i praćenje poruka “između redova”. Na Vama je da se dobro pripremite i emitujete prave poruke. Srećno!

Ostavite komentar

avatar