Naslovna Vesti Turizam Obnavlja se tvrđava Ram na Dunavu

Obnavlja se tvrđava Ram na Dunavu

344
0

Prvi deo obnove Tvrđave Ram na Dunavu je završena. To zdanje su podigli Turci u 15. veku, a sada ga u 21. Turci i obnavljaju.

Ramska tvrđava je deo zajedničke kulturne baštine Srbije i Turske i iz tog razloga ima značaj za Tursku. S druge strane, s obzirom na to da se naša agencija bavi projektima koji pospešuju ekonomski razvoj zemalja u kojima deluje, i ovaj projekat spada u to, jer će se završetkom obnove stvoriti uslovi za razvoj turizma u toj oblasti – objašnjava razloge nemale investicije u obnovu tvrđave Erna Šećeragić iz beogradske ispostave Turske agencije za saradnju i razvoj (TIKA).

 TIKA je u obimne poslove obnove tvrđave uložila oko 1,2 miliona evra, ali radovi su se pokazali kompleksniji no što se očekivalo. Izvodila ih je firma “ABM Restauration” iz Istanbula. Većina radnika bila je iz Rama i okoline, a rukovodioci gradnje i majstori bili su iz Turske. I dok su oni obnavljali bedeme i kule, naši arheolozi su imali pune ruke posla, trebalo je istražiti to nalazište, za šta do sada nikada nije bilo dovoljno vremena i, još bitnije, novca.

– Koncentrisali smo se ove godine na unutrašnji prostor tvrđave, iduće je u planu da se obradi spoljašnji pojas, između glavnog i spoljašnjeg bedema – kaže Dejan Radovanović, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika, čiji su stručnjaci nadgledali radove i obavljali arheološka istraživanja.

Ono što su pronašli potvrđuje burnu istoriju utvrđenja za koje čak i nije poznato kada je tačno podignuto, ali izvesno spada među najstarije u regionu. Ono što je poznato jeste da je, po naredbi sultana Bajazita II 1483, na steni iznad Dunava, na tada izuzetno važnom strateškom mestu, podignuta utvrda. Kasnije, kada se Otomansko carstvo proširilo, to više nije bila granična postaja, ali je odatle nadgledan važan prelaz preko reke, onaj koji je uostalom iskoristio i Trajan oko 14 vekova ranije, a i dan-danas tu saobraća skela. Moguće je da su na istom mestu i Rimljani gradili, ali su Turci teren za tvrđavu uredno priredili, izravnavši ga tako da ništa ne ostane. Tvrđava je još dva puta promenila vlasnika, osvajali su je i Austrijanci, a poslednji period njenog korišćenja u svrhu zbog koje je nastala bio je za Kočine krajine. Tada je znatno oštećena od eksplozije municije 1788, kada je izginula austrijska posada predvođena baronom Fon Lopreštijem, potom prozvanim “heroj od Rama”.

Nakon arheoloških istraživanja trebalo bi da bude urađen i projekat uređenja i namene Ramske tvrđave.

– Za opštinu je to važno, jer imamo velike ambicije za razvoj turizma. Tu je što nam je bog dao, Dunav, Pek, Srebrno jezero, a ova tvrđava se uklapa u te naše planove, da turisti mogu pored prirodnih lepota da obiđu Viminacijum, manastire u okruženju, ali i Ramsku tvrđavu – kaže Dragan Milić, predsednik velikogradištanske opštine.

Misteriozni kružni objekat

Tokom istraživanja unutrašnjosti tvrđave, arheolozi su otkrili i poveću kamenom ozidanu prostoriju kružnog oblika. Prvobitnu pretpo-stavku, da je reč o kakvom skladištu za hranu ili cisterni za vodu raspršila je debljina zidova; prostor prečnika nepunih pet metara opasuju zidovi debljine čak tri metra. Uz to, unutar zidova pronađen je i skelet, tako da nije isključeno da je u pitanju nekakav mauzolej ili grobnica, ali koji je ko zna kada opljačkan. Arheolozi se ipak ustručavaju od takve tvrdnje dok se sve ne ispita.

Izvor: Blic.rs

Ostavite komentar

avatar