Naslovna Vesti Turizam Na proleće kreće izgradnja hotela sa 4 zvezdice u Lukovskoj Banji

Na proleće kreće izgradnja hotela sa 4 zvezdice u Lukovskoj Banji

386
0
Lukovska banja na istočnim padinama Kopaonika, na 681. metru nadmorske visine, najviša je banja u Srbiji. Prema podacima Ministarstva turizma najveća potražnja za turističkim vaučerima je upravo za ovu banju.

Zbog velikog interesovanja, kako domaćih, tako i stranih turista, na proleće 2018. godine u Lukovskoj banji će početi izgradnja novog hotela sa četiri zvezdice. Akcionarsko društvo Planinka planira da izgradi treće turističko zdanje u ovoj banji, na oko 7.000 kvadrata i sa 230 ležaja.

– Gradnja novog hotela u Lukovskoj banji trebalo je da počne još jesenas, ali je to zbog nerešenih imovinskih odnosa pomereno za proleće naredne godine – kaže u razgovoru za eKapiju Radovan Raičević, generalni direktor Planinke.

Naš sagovornik kaže su sadašnje procene da će u novi hotel biti uloženo oko 5 mil EUR, ali da još nemaju tačan iznos.

– Izgradićemo novi objekat u skladu sa željama i potrebama turista. Biće to luksuzni hotel sa svim medicinskim komponentama, velnes centrom i drugim sadržajima potrebnim kako bi najzahtevniji gosti bili zadovoljeni – kaže Raičević.

U Lukovskoj banji posluju dva hotela – Kopaonik i Jelak, oba u vlasništvu Planinke. Raičević podseća da je intezivan razvoj Lukovske banje počeo od 2000. godine.

– Kapaciteti hotela u Lukovskoj banji su puni tokom cele godine. Zadovoljan sam jer smo zadržali smo lokalno stanovništvo u Lukovu, imamo čak i jedan mali ski lift.

Po broju izvora termomineralnih voda (37), temperature 35-69 stepeni Celzijusa, i njihovoj izdašnosti od više od 100 l/s, Lukovska banja pripada redu najbogatijih u Srbiji. Vode u Lukovskoj banji se mogu koristiti balneoterapijske svrhe kao dopunsko sredstvo u sklopu medicinske rehabilitacije, za reumatske bolesti, lečenje venskih sudova, za regulisanje krvnog pritiska, ginekoloških oboljenja, kožnih bolesti, za lečenje bolesti organa za varenje, za lečenje očiju, za smanjenje šećera u krvi…

Podsetimo, Planinka je ove godine završila investicioni ciklus u Prolom banji gde je izgradila novi velnes i spa centar, obnovila restoran i sobe.

Kako kaže Raičević, sada fokus kompanije prelazi na Lukovsku banju. U planu kompanije je i preuzimanje Kuršumlijske banje.

Osim Lukovske i Prolom banje, u sastavu preduzeća Planinka su i fabrika vode, a rukovode i destinacijom Đavolja varoš. Godišnji kapacitet fabrike vode je 50 do 60 miliona litara. Kako kaže generalni direktor Planinke, dobit od fabrike vode ulažu u turizam, a Planinka 27% proizvodnje izvozi. Prolom voda će se, inače, uskoro naći na tržištu Kine, jer je prvi kontejner već krenuo ka ovoj zemlji, a već je prisutna na tržištu regiona, kao i u Zapadnoj Evropi, u Rusiji, SAD i Australiji.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar