Naslovna Vesti Turizam Beograd dobija Crveni Trg na Dorćolu

Beograd dobija Crveni Trg na Dorćolu

257
0

Grad je sebi postavio tri prioriteta i novi plan koji će se sprovoditi u sledećih nekoliko godina zbog kojih će Beograd izgledati lepše, nalik velikim svetskim metropolama, ali i postati mnogo bolje mesto za život, kaže glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Jedna od novina je preuređivanje čitavog niza urbanih džepova koji se obično nalaze u blizini stambenih zgrada, na mestima gde nema velikih trgova.

– Upravo jedan će nići na Dorćolu na raskrsnici ulica Strahinjića Bana i Tadeuška Košćuška, gde je sada kružni tok koji je potpuno bespotreban. Umesto njega, tu će biti mesto za odmor, relaksaciju, a građani će odlučiti kako će on izgledati. Biće urađen od opeke crvene boje i plan je da ga nazovemo Crveni trg. Ipak, to je i dalje samo ideja – kaže Folić.

Gradnja nove autobuske stanice ipak nije počela ove godine, kako je najavljivano.

– Autobuska i železnička stanica biće izmeštene iz Savskog amfiteatra. Železnička na Prokop, a autobuska u Blok 42. Prva faza će biti stanični plato, koji bi trebalo da bude završen i pušten do kraja sledeće godine sa jednom malom zgradom koja će tu biti čisto da sve krene i profunkcioniše, a onda ćemo urediti ceo prostor okolo, sređivaćemo okolinu, podzemne garaže, po uzoru na autobuske stanice u svetu. Osim toga sve će biti integrisano i sa BG vozom, a tuda će prolaziti i tramvaj koji će saobraćati preko Mosta na Adi – najavljuje Folić.

Jedna od velikih najavljenih rekonstrukcija je Ulica kneza Miloša.

– To je jedna od glavnih gradskih arterija, pa se razmatra na koji način da se uradi u dve faze. U prvoj fazi bi se uradile instalacije, odnosno infrastruktura koja ide trotoarima: kanalizacija, toplovodi… Kada se onda svi ti objekti povežu, tek bi se onda prešlo na samu ulicu. Gradiće se i nova garaža od 400 mesta, praktično svi automobili koji danas zauzimaju trotoar biće pod zemljom. Na njima bismo onda obezbedili nove biciklističke staze. Plan je da se podzemne instalacije i trotoari urade 2018, a garaže sa saobraćajnicom 2019. godine – zaključuje Folić.

Godinama se priča o izmeštanju buvljaka iz Bloka 42 na Novom Beogradu.

– Buvljak se izmešta, a na to mesto dolazi poslovni objekat od nekih 60.000 kvadrata. Ipak, još ne znamo kada će radovi početi – ističe gradski urbanista.

U planu je i rušenje TC Staklenac na Trgu republike. Na njegovom mestu biće izgrađen velelepni objekat kulture sa podzemnom garažom sa 500 parking mesta.

– U prizemlju će najverovatnije biti depadans Narodnog muzeja, a na istom spratu i iznad opera i balet. Očekujemo da radovi počnu 2019. godine, i da sve bude gotovo 2020-2021. godine – kaže Folić.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar