Naslovna Vesti Turizam RETROSPEKTIVA 2017 – Investicije u oblasti TURIZMA

RETROSPEKTIVA 2017 – Investicije u oblasti TURIZMA

703
0
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.
Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA.
 
U godini iza nas strani i domaći investitori nisu štedeli novac kad je reč o ulaganju u turistički sektor. Otvoren je veliki broj novih hotela visoke kategorije, a počela je i gradnja novih, čije otvaranje tek predstoji.
Iz resornog ministarstva je saopšteno da je 2017. godina bila veoma uspešna, te da je devizni priliv od turizma oko 1,2 mlrd EUR. Rast broja turista i dobro finansijsko poslovanje, verovatno je tako i motivisalo investitore da ulažu u ovaj sektor.
Kao i prethodnih godina glavni grad Srbije bio je najinteresantniji za ulagače, pa će u ovoj godini prestonica, između ostalog, postati bogatija za nove svetske hotelske igrače, koji baš ovih dana traže radnike za svoje objekte (Hilton i Mama Shelter Belgrade). Ulagača je bilo i u srpskim banjama, najviše Vrnjačkoj, kao i na planinama, a uz Kopaonik i Zlatibor, za najveći deo investicionog kolača izborila se Stara planina.
Trend gradnje luksuznih hotela sa četiri i pet zvezdica i dalje je nastavljen, iako se već neko vreme potencira da Srbiji najviše nedostaje dobrih hotela sa tri zvezdice.
Kako god, ministarstvo turizma i u ovoj godini očekuje dobre rezultate – devizni priliv od oko 1,4 mlrd EUR, te povećanje broja turista iz Kine i Irana. Cilj za 2018. je 3,4 miliona turista, od čega više od 1,6 miliona inostranih.
Pa pre nego se uverimo da li će nova turistička infrastruktura i koliko, “pogurati” realizaciju ovakvih očekivanja, ajde da sumiramo godinu za nama i vidimo šta je to što imamo da ponudimo gostima. Po oceni naših čitalaca lista najinteresantnijih investicionih projekata u turizmu u 2017. godini izgleda ovako:
Na pobedničkom postolju je prvi Sheraton hotel u Srbiji. Do otvaranja hotela u Novom Sadu ostalo je još nepunih dva meseca, jer kako su za eKapiju potvrdili u MK Group, hotel Sheraton biće otvoren 1. marta 2018. godine. Ova kompanija je u novi hotel investirala 12 mil EUR – kupovinu objekta na Bulevaru Evrope i njegovu dalju adaptaciju. Prvi Sheraton hotel u Srbiji posedovaće 150 superior soba i 10 apartmana, od čega jedan luksuzni. Kako je eKapija pisala,hotel Sheraton prostiraće se na 11.000 m2, a posebno će se izdvojiti kongresnim prostorom. Sa ukupno sedam konferencijskih sala, kapaciteta od skoro 800 mesta i mogućnošću organizacije više događaja istovremeno, hotel Sheratton ima potencijal za organizaciju najvećih skupova u okruženju. Na poslednjem spratu hotela će se nalaziti spa centar, kao i tzv. klub sobe, sa posebnim benefitima za članove loyalty kluba Sheraton.
Kao i prošle godine, na vicešampionskog poziciji je izgradnja beogradske pasarele i gondole koja će spojiti savsko priobalje i Kalemegdan. Najavljeno je da će izgradnja pasarele koja će povezivati Kalemegdan i Savski kej kod Beton hale biti završena 2018. godine. Gradnja međutim, još nije počela, a njen početak najavljen je za proleće ove godine.
Ovakav vid transporta osim opštinske uprave inspirisao je i druge, pa Beogondola grupa predlaže gradnju čitavog sistema javnog prevoza gondolom, sa 15 linija, što bi prema proračunima ove kompanije povećalo kapacitete za transport putnika u prestonici čak 10 puta.
Trećeplasirana na listi je Stara planina, koja je ostvarila najveći skok u odnosu na listu investicija iz 2016. godineOva planina je, naime, tokom 2017. povećala smeštajne kapacitete otvaranjem hotela Babin zub, čijih je 20 soba i dva apartmana, odnosno 60 ležajeva, na raspolaganju turistima od decembra. JP Stara planina najavilo je i nove sadržaje na ovom lokalitetu, gde je planirana i izgradnja teniskih terena, adrenalinskog parka i Kuća skijanja…, a da imaju ozbiljne planove, potvrđuju i najave da se uveliko sprema dokumentacija i za novi turistički rizort Jabučko ravnište.
 
Četvrta pozicija na listi pripala je hotelu Mona Plaza u Beogradu, čija je izgradnja počela u novembru 2017. godine. Iz kompanije Mona najavljuju da se otvaranje očekuje u 2019. godini. U novi hotel na uglu Ulice cara Uroša, Dračke i Solunske na Dorćolu, nedaleko od nekadašnje fabrike Beko i sportskog centra Milan Gale Muškatirović, biće investirano 30 mil EUR. Prostiraće se na 20.000 kvadrata, imaće 152 sobe, parking, banket salu sa kapacitetom više od 700 mesta, fitnes centar, dva restorana…
Petoplasirani je novopečeni vlasnik hotela Slavija lux, Petar Matijević i njegov luksuzni hotel na mestu zgrade Jugoexporta u Kolarčevoj, u centru Beograda. Gradnja ovog hotela počela je krajem prošle godine, a otvaranje se očekuje na leto 2018. godine.
Srpski kralj mesa i hotela, kako ga zovu, kupio je zgradu Jugoexporta 2016. godine za 7,3 mil EUR. Kad njena rekonstrukcija bude završena, novi hotel će imati četiri plus zvezdice, 68 soba i restoran od 3.000 kvadrata, a cela zgrada će, prema najavama, ostati autentična, kao i stepenište iz 1923. godine.
Na šestom mestu naše liste nalazi još jedan hotel u Beogradu. Ovoga puta u Jug Boganovoj 20,u blizini Zelenog venca. Urbanistički projekat za hotel sa četiri zvezdice uradio je beogradski biro MVArch, dok investitor ovog zdanja još ne želi da javno otkriva svoj identitet.
Investicije Solaris Resortsa u Vrnjačkoj Banji našle su se na sedmom mestu. Hotel iz Vrnjačke Banje tokom protekle godine dobio je četiri zvezdice, otvorio je ekskluzivni velnes centar, a u uređenje celog kompleksa uloženo je oko 4 mil EUR.
Kao osmoplasirani sledi svetski hotelski brend St. Regis, koji će se nalaziti u Kuli Beograd u okviru kompleksa Beograd na vodi. Prvi rezidencijalni apartmani ovog svetskog hotelskog brenda, prema najavama, biće otvoreni do 2020. godine, a u Kuli Beograd nalaziće se 220 stanova, odnosno, rezidencijalnih jedinica i 190 hotelskih soba. Rezidencije ovog hotelskog brenda, koji je deo najvećeg svetskog hotelskog lanca Merriott, biće raspoređene od 14. do 39. sprata Kule Beograd.
Deveto mesto zauzela je najveća investicija Specijalne bolnice Merkur u poslednjih desetak godina, kojom će ova ustanova nastaviti da ispisuje zlatne stranice “kraljice banja”. Reč je o ekskluzivnom medicinskom centru Splendor, u čije će četiri zvezdice biti uloženo čak 4 mil EUR. Prvi deo kompleksa Splendor biće rekonstruisana stara vila, na samo 200 metara od Merkura, neposredno iznad hotela Fontana. Tik uz nju, biće izgrađen i novi objekat, sa velnes i spa sadržajima, otvorenim i zatvorenim bazenom, a završetak kompleksa planira se do kraja 2018. godine.
Najava čuvene internacionalne hotelske grupacije Viceroy da će 2018. godine otvoriti ski rizort Viceroy Kopaonik Serbia našla se na desetom mestu. Predviđeno je da hotel ima 120 soba, natkriveni bazen, đakuzi na otvorenom, skijašnicu, dečiji klub i butik. U sklopu rizorta nalaziće se i spa centar sa prostorijama za različite tretmane, uključujući i kozmetičku laboratoriju, zatvoreni bazen i hamam, kao i dve sale za sastanke ukupne površine 184 m2.
Investicija Delta Holdinga – prvi Indigo hotel u Beogradu, našla se na 11. mestu. Indigo hotel biće otvoren u Čika Ljubinoj ulici, a njegova gradnja počeće na proleće 2018. godine. Delta će investirati 20 mil EUR, a hotel će imati 4 zvezdice. Otvaranje se očekuje 2019. godine.
Dugo očekivani hotel Tornik na Zlatiboru, ove godine našao se na 12. poziciji. Hotel će prve goste primiti tokom ove godine, a kako su iz A hotela nedavno rekli za naš portal, još nije sigurno da li će hotel biti otvoren fazno ili ne.
Dalje na listi sledi rekonstrukcija hotela Putnik na Kopaoniku koji je novu godinu dočekao u novom ruhu, a potom se u listu “umešalo” i Apartmansko naselje vinarije PIK OplenacNa 15. mestu je otvaranje hotela Saint Ten sa pet zvezdica u centru Beograda, a slede ga hotel Mercure Belgrade Excelsior Beograd, Planinka sa novim hotelom u Lukovskoj banji, i nove investicije u beogradski Hotel Constantine The Great.
Devetnaesto mesto pripalo je ideji da kod Sportsko-rekreativnog centra Vojvodina (Spens) nikne akvapark i uz njega i hotel, dok je na 20. poziciji najava otvaranja hotela Mama Shelter Belgradena proleće ove godine. Za ovim sledi još jedan veliki hotelski lanac – dugo najavljivani hotel Hilton će konačno prve goste u Beogradu primiti ove godine, a na listi su i planirane investicije u Petroland Bački Petrovac, te otvaranje hotela Tesla i hotela Xenon.
Sa košarkašog terena na našu listu je kratko svratio i Miloš Teodosić, koji ima ozbiljne namere da ulaže u turističke sadržaje na Divčibarama (25. mesto), a i do samog kraja liste ostajemo na planinama – najpre zbog hotela Zlatarski biseri (26. mesto), a potom i planova za ski centar Golija (27. mesto).
Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar