Naslovna Vesti Turizam Privredni sud osporio prodaju beogradskog hotela Slavija Lux

Privredni sud osporio prodaju beogradskog hotela Slavija Lux

427
0
Hotel Slavija Lux ipak nije trebalo da bude prodat pre nego što se pravosnažno ne utvrdi da li zaista duguje firmi Fil Šar 2 mil EUR, odlučio je Privredni sud u Beogradu. Time je ukinuto rešenje javnog izvršitelja Marka Vukićevića na osnovu koga je održana licitacija i hotel u centru Beograda prodat firmi Mat Real Estate Petra Matijevića, piše Danas.
On je prihvatio klauzulu da objekat neće moći da preuzme dok Privredni sud ne odluči da li je licitacija zakazana zakonito.
Prema saznanjima Danasa, Matijević je ispoštovao rok od 15 dana i uplatio izlicitirani iznos od 6,5 mil EUR. Nakon toga stiglo je rešenje suda koje je unelo potpuni obrt.
Poslovodstvo hotela osporava da je ostao bilo kakav dug iz zajedničkog posla organizacije kockarnice sa Fil Šarom. Tadašnji vlasnik te firme registrovane u Australiji bio je Branislav Šaranović, a nakon što je ubijen, zahtev za naplatu je podnela njegova supruga Katarina, koja je nasledila Fil Šar kao firmu bez imovine, prometa i zaposlenih.
Iako nije bilo dokumentacije koja bi to potkrepila, poslovodstvo Slavije objašnjava kako je arbitražno veće, sastavljeno od pravnika, poverovalo njenoj tvrdnji da je Šaranović ulagao u taj posao, ali je ipak bez ekonomskog veštačenja smanjilo ukupno potraživanje od oko 7 na 2 mil EUR. Na odluku arbitraže nije moguće uložiti prigovor, ona je izvršna i jedino se može osporiti u parnici, koju su Hoteli Slavija pokrenuli i zbog toga zatražili od izvršitelja da odloži prodaju do dobijanja pravosnažne presude.
Taj argument prihvatio je Privredni sud, jer bi u slučaju uspeha u toj parnici, nastao osnov za protivizvršenje. Međutim, Slavija u tom slučaju ne bi mogla uspešno da povrati novac, jer je poverilac strano pravno lice sa sedištem u Austriji i bez imovine u Srbiji.
– Izvršni dužnik je u konkretnom slučaju učinio verovatnim da bi usled sprovođenja izvršenja pretrpeo nenadoknadivu štetu i to štetu veću od one koju bi zbog odlaganja pretrpeo izvršni poverilac – navodi se u rešenju Privrednog suda. Dodaje se da Srbija i Austrija nemaju potpisan bilateralni sporazum o priznanju i izvršenju sudskih odluka u obligacionim sporovima, što bi dodatno otežalo eventualni povraćaj novca, ukoliko bi se utvrdilo da dug ne postoji. Takođe, sud ističe i da je vrednost hotela višestruko veća od duga koji je istakao Fil Šar, kao i da je to potraživanje obezbeđeno, jer je u katastar upisana zabeležba rešenja o izvršenju.
Sudsko veće je utvrdilo kako je “javni izvršitelj pogrešno ocenio da nema mesta usvajanju predloga za odlaganje postupka izvršenja do pravosnažnog okončanja navedenog parničnog postupka kojim se traži poništaj arbitražne odluke” i naložio da se to ispravi.

Ročište i 6. februara

 
Kako je za eKapiju rečeno u upravi hotela, ovo je prvi od dva postupka koji se vode po ovom predmetu. Ročište po drugom postupku, koje se odnosi na tužbu za poništenje odluke Arbitražnog veća o potraživanju firme Fil Šar od beogradskog hotela Slavija, biće održano 6. februara.
Izvor: Danas

Ostavite komentar

avatar