Naslovna Vesti Turizam Kruzerima do razvoja Donjeg Podunavlja – Promocija prirode i kulturnog nasleđa kroz...

Kruzerima do razvoja Donjeg Podunavlja – Promocija prirode i kulturnog nasleđa kroz projekat Probudi Dunav

288
0
Agencija za upravljanje lukama (AUL) u saradnji sa Razvojnim programom UN (UNDP) pokrenula je projekat Probudi Dunav, sa ciljem razvoja domaćeg linijskog saobraćaja i kruzinga na međunarodnim putničkim pristaništima na Dunavu. Kako je navedeno u saopštenju AUL, projekat će doprineti razvoju gradova ovog područja, koji će biti ucrtani na turističku mapu Evrope.
– Tokom 2017. godine je u nautičkoj sezoni bilo skoro 1.000 pristajanja putničkih brodova, a zabeležili smo rast ukupnog broja pristajanja za 5%, u odnosu na 2016. godinu. Sve je više brodova sa jačom kategorizacijom i brojem zvezdica na našim pristaništima. Procenjuje se da bi Srbija mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od domaćih i stranih nautičara, mnogobrojnih turista i ekonomskog razvoja lokalnih samouprava kada bi nautički turizam na Dunavu zaživeo u punom sjaju – procenjuje Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama.
Projekat Probudi Dunav promoviše prirodno i kulturno nasleđe Smedereva, Donjeg Milanovca, Kladova, Golupca, Kostolca i Velikog Gradišta i ogroman potencijal koji se otvara razvojem vodnog saobraćaja i turizma Donjeg Podunavlja. Cilj je budućim turistima koji se odluče na putovanje Dunavom ponuditi skup znamenitosti i aktivnosti u gradovima koji leže na obali ove reke i istaći njihovu neraskidivu vezu i dalji potencijal. Donje Podunavlje poznato je, a turistima interesantno, po Đerdapskoj klisuri, Srebrnom jezeru, Lepenskom viru, ostacima Rimskog limesa, Golubačkoj i Smederevskoj tvrđavi, Viminacijumu, Tvrđavi Ram i mnogobrojnim manastirima.
Bliska saradnja partnera na projektu sa lokalnim samoupravama i upoznavanje lokalnog stanovništva sa mogućnostima koja se otvaraju razvojem nautičkog turizma na Dunavu, olakšaće promociju i razvoj ove oblasti, navodi se.
– Strategija razvoja vodnog saobraćaja u Srbiji za period od 2015. do 2025. godine predvidela je izgradnju 16 putničkih pristaništa za međunarodni saobraćaj. U razvoj pristanišne infrastrukture na Dunavu 2016. uloženo je, do danas, 130 miliona dinara. Tim sredstvima obezbeđena je infrastruktura na šest putničkih pristaništa na Dunavu. Strategija predviđa da se do 2020. broj brodova povećava za 4% godišnje, ali se očekuje i veći rast – ističe Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije.
Iako je Dunav potencijalno najisplativiji saobraćajni pravac sa velikim potencijalom, nautički turizam u Srbiji je zasad razvijen u mnogo manjem obimu nego u Evropi.

Investicije u nautički turizam imaju veliku izvesnost isplativosti, što potvrđuje činjenica da on u ukupnim prihodima od turizma u razvijenim podunavskim zemljama učestvuje i do 30%. Stoga je neophodna promocija prirodnog bogatstva Podunavlja koja će, uz upoznavanje lokalnog stanovništva sa mogućnostima koja se otvaraju razvojem nautičkog turizmana Dunavu, omogućiti razvoj donjeg Podunavlja i putničkog rečnog saobraćaja u Srbiji, pokazuju istraživanja.
Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar