Naslovna Vesti Turizam Hrvatski ugostitelji se suočavaju sa manjkom radne snage – mali broj radnika...

Hrvatski ugostitelji se suočavaju sa manjkom radne snage – mali broj radnika iz Srbije odlazi da radi u ovu zemlju

678
0

Najbolji poslovi u hotelima na jednom mestu! Klikni OVDE.

Više od 50 odsto radnih dozvola u Hrvatskoj, tačnije još 2.483 dozvole namenjene radnicima u turizmu ostale su neiskorišćene.

Prema podacima Ministarstva turizma, osigurano je 4.660 dozvola (929 je iskorišćeno, dok ih je 1.188 u postupku odobravanja).

Iako su neki radnici iz BiH i Srbije došli da odrade sezonu u Hrvatskoj, činjenica je da interes suseda za radom u Hrvatskoj nije velik, što pokazuju i navedeni podaci, piše Index.hr.

“Hrvatskoj nedostaje bar 15.000 radnika u turizmu. Ministarstvo turizma je računalo na radnike iz Bosne, ali ni ti ljudi ne žele u Hrvatsku, već radije odlaze u Austriju gde konobarima nude 1.800 evra platu uz besplatan smeštaj i hranu. S druge strane, priča o Filipincima je suluda, niti znaju jezik niti naš mentalitet. Moramo se bazirati na našim ljudima i osigurati im dostojanstven život u Hrvatskoj, tad ćemo zadržati mlade u turizmu”, rekao je Eduard Andrić, predsednik Sindikata turizma.

Navodi kako Istra ima najmanje problema jer prednjači pred ostatkom Hrvatske pa su tako povećali plate i rešili smeštaj za radnike, dok će Dalmacija imati velikih problema.

Iako tvrdi kako ova sezona zasigurno neće propasti, nije siguran za onu sledeću.

“Gosti će dolaziti, međutim pitanje je koliko će biti zadovoljni kvalitetom usluge, koliko god je gostu bitna destinacija, toliko su mu bitni ljudi koji rade u turizmu. Kad gledamo istraživanja, onda se iz njih vidi koliko je gostu važan odnos konobara prema njemu, na osnovu tog zadovoljstva se vraća na destinaciju. Nije problem samo u broju radnika, već je problem u nedostatku kvaliteta. Kod nas ljude za rad u ugostiteljstvu doslovno kupe s puta, ne pita ih se imaju li iskustva i koje su struke. Osoba koja gostu ne zna ponuditi koje vino ide uz koje jelo čini štetu turizmu. Ovaj posao je nekad bio cenjen, a danas decu plaši izjavama ‘daću te u konobare ne budeš li hteo da učiš'”, kaže Andrić.

Navodi kako nam nedostaje školovanih i kvalitetnih radnika. S druge strane, kaže kako činjenica da nedostatak radne snage dovodi do toga da nekvalifikovani koji ne znaju posao ucenjuju ugostitelje i tvrdi da je teško naći konobara na moru koji ima platu ispod sedam-osam hiljada kuna.

“Državna politika je dovela do toga da nema dovoljno radnika jer su otišli van, a jedini izlaz iz ovoga je povećati plate, ali ne samo to, nego tim mladim ljudima treba dati ugovore na neodređeno. Sezonac je građanin drugog reda koji si mora razmisliti kako će preživeti ostalih pola godine kad nije sezona. A da bi ugostitelji mogli zaposliti ljude i dati im normalne plate, za to se treba pobrinuti država”, ističe Andrić.

Ostavite komentar

avatar