Naslovna Vesti Turizam Kamping-turizam neiskorišćena šansa Srbije

Kamping-turizam neiskorišćena šansa Srbije

677
0

Veliki hotelski lanci, duge peščane plaže, ol inkluziv usluga – savremenom turisti već je malo dosadilo. Sada se traži život na točkovima, celodnevni boravak u prirodi, avanturističke ture, smeštaj u kamp-prikolicama.

Holanđani, Belgijanci, Francuzi, Nemci, najveći su zaljubljenici u kampovanje. Četvrtinu ukupnog turističkog prihoda u državama Evropske unije donesi kamping turizam.

Taj procenat u Srbiji je zanemarljivo mali. Mi imamo 42 kampa, a nedostaje nam još dvadesetak, pre svega u Beogradu i na istoku zemlje.

Ipak, nešto se menja kada je taj segment turizma u pitanju. Samo ove godine otvorena su četiri nova kampa u Srbiji, a uskoro će proraditi i Vest kamp Beograd, na auto-putu, blizu Aerodroma Nikola Tesla.

– Beogradu bi bio potreban jedan centralni kamp. Ada Ciganlija je bogom dana za jedan takav kamp, a treba i nekoliko tranzitnih kampova na obodu grada, uz obilaznice oko Beograda – navodi Dušan Krvavac iz Vest kampa Beograd.

Vladimir Đumić, predsednik Kamping asocijacije Srbije, navodi da je bitno pokriti tranzitne koridore.

– Kamperi se po pravilu zaustavljaju tamo gde im odgovara. Tu treba postavljati kampove, na nekim odmorištima, stanicama, na putu za Grčku, Hrvatsku, do Rumunije i Bugarske, duž Dunava, znači taj deo koji odgovara biciklistima i bajkerima – objašnjava Đumić.

Turistička organizacija Srbije na svetskim sajmovima predstavlja Srbiju i kao kamping destinaciju.

– Mi prepoznajemo još mnogo potencijala za dalji razvoj i za dodatne investicije upravo u ovaj vid turizma, jer to je daleko od onoga što mi imamo kao davnu predrasudu kada su turisti koji kampuju u pitanju. Današnji kamperi su visokoplatežni gosti, dosta troše, puno obilaze i ono što je važno, oni godišnje tri do pet puta idu na odmor svojim kamp-prikolicama ili ostalom opremom – navodi Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Ima i onih kojima je život na točkovima stil života, najpre su takvi Amerikanci i stanovnici Zapadne Evrope. Naime, kada odškoluju decu i odu u penziju, oni se u svojim kamperima otisnu na put koji zna da potraje i godinama.

U kampovima koji obavezno moraju da imaju vaj-faj, oni putem skajpa komuniciraju sa decom i prijateljima, a tu je i internet bankarstvo za sva potrebna plaćanja. A, pred njima su široki drumovi.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar