Naslovna Vesti Turizam Dan kad je pijana cela Francuska

Dan kad je pijana cela Francuska

566
0

Le Beaujolais Nouveau est arrive! – ili u prevodu: „Novi Božole je stigao“ je fraza koju svaki Francuz željno iščekuje da uzvikne u ponoć, svakog trećeg četvrtka u novembru mesecu, više od 50 godina i pokrene slavlje popularnog autentičnog dogadjaja u Francuskoj.

Novi Božole se proizvodi u francuskoj vinskoj oblasti Božole koja se prostire severno od Liona, u središnjem delu Francuske. Svake godine se proizvede preko 450.000 hektolitara novog Božolea, što predstavlja trećinu ukupne proizvodnje vina ove oblasti, koja se i proslavila zahvaljujući magičnom konceptu ispijanja mladog crvenog vina.  U pitanju je prvo vino napravljeno posle berbe, koje se može piti nakon fermentacije, posle samo 6 nedelja. Berba se vrši isključivo ručno, a sorta grožđa jeste gama i to je jedina sorta od koje se ovo crveno vino voćnog karaktera dobija. Za razliku od uobičajnog postupka u kojem se zrna grožđa melju kako bi se sok i pulpa oslobodili iz opne, najveći deo soka se fermentiše dok je još unutar zrna.

Tokom jeseni, u regiji Božole održava se oko 120 festivala posvećenih Božoleu koje se proda u oko 40 miliona boca godišnje u više od 100 zemalja sveta. Jedan od najvećih potrošača na svetu je Japan, gde je ovaj praznik široko prihvaćen i veoma značajan, a često ga obeležavaju tako što se kupaju u vinu.

Najzaslužniji za ustoličenje Beaujolais Nouveau koncepta jeste Žorž Dibef, proslavljeni kralj Božolea koji je od vina namenjenog kočijašima napravio svetski priznat praznik upravo u čast napitka koju nijedna sorta vina nije dostigla. Pre njega, još 1938. godine to je bilo vino za koje su postojala samo pravila gde se, kad i kako se moglo točiti. Ova pravila je 1951. godine izmenilo Udruženje vinara Božolea kada je Novi Božole zvanično priznat, a fiksni datum puštanja u prodaju postao je 15. novembar. Pravilo je da se nipošto pre tog dana burad ne sme otvarati. Nakon tog perioda na scenu stupa mladi Žorž Debuf koji je prepoznao simboliku ovog vina i stvorio koncept kako da ga proslavi na pravi način i tako je 1975. godine  utvrđen novi datum – treći četvrtak u novembru, čime je sasvim slučajno pružena šansa da se slavlje poveže sa vikendom na sreću mnogih stanovnika. Boce vina Žorža Dibefa se isporučuju sa prepoznatljivim „cvetnim“ nalepnicama. Iz njegovih vinograda izađe preko 30 miliona boca ovog vina.

Božole vino nije zanimljivo za enologe, vinske eksperte, jer je ovo vino niskog kvaliteta, njegova cena je niska, a aroma mu se menja iz godine u godinu, neki kažu nezavisno od berbe i vrenja, neki pak zbog voćnih aroma koje mu se dodaju prilikom pravljenja. Treba ga razlikovati od Beaujolais-villages i drugih složenih, skupih vina iz ove oblasti. Ovo vino nije namenjeno za čuvanje, već za prave ljubitelje vina i označava početak vinske nove godine i uvod u sezonu slavlja.

Novi Božole se pije brzo, uz meze upotpunjeno sa sirevima poput kamembera, gorgonzole, brija, rokforta, sa grožđem, suvim kajsijama, smokvama, orašastim plodovima i služi na temperaturi od 13°C jer se tako može najbolje osetiti punoća njegove voćne arome. Ova predivna tradicija koja je započeta u maloj francuskoj oblasti, a svoje mesto našla i u drugim kulturama širom sveta,nadovezuje se na Božićne i novogodišnje praznike.

Le Beaujolais Nouveau est arrive! je svakako najlepše čuti na pariskim ulicama, u malim francuskim kafeima ili pak na veseljima u idiličnim mestima prelepe Francuske jer  duh, energiju i šarm Francuza dok slave, treba doživeti u svojoj punoj autentičnosti, podižući čašu i nazdravljajući sa njima.

Doček francuskog vina Beaujolais nouveau uz mini sajam francuskih proizvoda, ove godine u Beogradu biće održano 15. novembra 2018. u organizaciji Francuske privredne komore u Srbiji. Očekuje se prisustvo 400 zvanica, diplomata, poslovnih ljudi i javnih ličnosti. Doček će takođe obeležiti i beogradski vinski barovi koji rado organizuju ovaj jedinstveni koncept ispijanja mladog vina.

Ostavite komentar

avatar