Naslovna Vesti Ugostiteljstvo Pokrenuta diskusija o viškovima hrane iz beogradskih restorana

Pokrenuta diskusija o viškovima hrane iz beogradskih restorana

334
0
Uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva zaštite životne sredine i organizacije Mikser, u petak, 23. novembra, su se oko teme otpada hrane prvi put okupili predstavnici progresivnih beogradskih restorana i uticajnih medijskih kuća na neformalnom radnom ručku kojem je, u znak podrške ovoj važnoj temi, pristustovao i Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima.
Specijalna gošća skupa u Savamali bila je inovatorka Žilijet Franke (Juliette Franquet) iz Francuske, koja je ovom prilikom prisutnima predstavila svoj startap “Voli svoj otpad” (Love Your Waste) koji restoranima i kuhinjama u Parizu već pet godina pomaže u tretiranju viškova hrane i njihovom pretvaranju u nove resurse. Žilijet je podelila svoje iskustvo sa vodećim beogradskim ugostiteljima, predstavnicima medija, delegacijom ministarstva i predstavnicima UNDP i organizacije Mikser, nakon čega je usledila dinamična diskusija o mogućnostima da se deo prakse primeni kod nas.Ministar Trivan je izrazio veliko zadovoljstvo što se tema otpada hrane pokreće u neposrednom dijalogu sa ugostiteljima, organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija kao važnim akterima u razvijanju zelene ekonomije bazirane na otpadu kao resursu, i naglasio da se hranom mora racionalno upravljati, i pronaći način da se
pomogne onima koji je nemaju dovoljno. On je izrazio spremnost Ministarstva da podrži ovakve ideje i projektne aktivnosti koje doprinose razvijanju i unapređenju prerade, reciklaže i ponovnog korišćenja organskog otpada, navodi se u saopštenju.

Neformalno druženje i razmena iskustva sa ekspertkinjom iz Francuske koinicidira sa Evropskom nedeljom smanjenja otpada i ima za cilj popularizaciju cirkularne ekonomije u Srbiji i motivisanje domaćih ugostitelja da se pokrenu na akciju i doprinesu smanjenju negativnog uticaja ljudskih aktivnosti na životnu sredinu.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar