Naslovna Vesti Turizam Hotel Moskva ove godine obeležava 111 godina postojanja

Hotel Moskva ove godine obeležava 111 godina postojanja

522
0

U proteklih 111 godina ugostili su više miliona gostiju iz celog sveta. Tim hotela Moskva će nastaviti da teži izvrsnosti, da neguje prave vrednosti i tradiciju. Iza nas je neverovatnih 111, a ispred još mnogo godina kojima se radujemo i u kojima se nadamo da ćemo imati prilike da vas ugostimo, poručuju iz ovog hotela.

Zanimljivost o samom hotelu:

Zgrada hotela Moskva izgrađena 1906. godine u stilu ruske secesije sa elementima grčke antike delo je beogradskog arhitekte Jovana Ilkića (1857 – 1917.). Od polovine prošlog veka  pod zaštitom je države kao jedan od najznačajnijih spomenika kulture grada Beograda.

*Hotel Moskva je otvorio kralj Petar I Karađoređević lično.

*Na svečanosti otvaranja svirao je Orkestar kraljeve garde, a gosti su bili najznačajniji ljudi tog vremena.

*Nobelovac Ivo Andrić u kafeteriji hotela Moskva imao je svoj sto.

*Često je  sedeo sam i pio blagu domaću kafu, sa ratlukom. Nakon dobijanja  Nobelove nagrade za književnost 1961. godine, privlačio je više pažnje javnosti – pa je odabrao intimniji sto na galeriji kafeterije hotela Moskva.

*Predsednički apartman hotela Moskva ugostio je brojne slavne državnike i umetnike: Leonid Brežnjev, Indira Gandi, Robert Mak Namara…

*Apartman nosi  ime Alberta Ajnštajna, koga je u Srbiju dovela supruga Mileva Marić, poreklom sa ovih prostora  – a bili su gosti  kafeterije hotela ubrzo nakon otvaranja, 1908. godine. U predsedničkom apartmanu nalaze se originalni komadi nameštaja sa dvora srpske dinastije Obrenović.

*Moskva šnit  je pravi slatki brend Beograda. Ono što je Sacher torta za Beč, Moskva šnit je za Beograd. Receptura od nežnog belog krema, reskih višanja, ananasa i breskvi nastala je davne 1974. godine, a kreirala ju je tadašnja šefica poslastičarnice „Moskva“ Anica Džepina. Priprema se u domaćinstvima širom regiona, ali ipak –  jedan je original. I to upravo ovde.

Izvor:hotelmoskva.rs 

Foto: Booking.com

Ostavite komentar

avatar