Naslovna Vesti Turizam Ukusi Francuske u Srbiji – Od 21. marta gastronomski specijaliteti Provanse u...

Ukusi Francuske u Srbiji – Od 21. marta gastronomski specijaliteti Provanse u beogradskim restoranima

304
0
Zec u vinu, pečena cvekla sa kremom od kozjeg sira, kremasti potaž od crnog luka, grilovani sir sa lavandom, zatim, sirevi sa medom i želeom od dunje, krem brule od jabuke, tart od krušaka sa sosem od manga – samo su neki od brojnih specijaliteta koje će ljubitelji francuske kuhinje moći da probaju naredne nedelje u 15 restorana širom Beograda.
U okviru petog izdanja Goût de France (Ukusi Francuske) u Srbiji, učestvovaće 16 restorana, 15 iz Beograda i jedan iz Zrenjanina, a francuski meniji biće posluženi 21. marta, a neki i tokom cele sedmice, od 18. do 24. marta.
Koncepcija je ostala ista, naime, širom sveta, restorani, skromni bistroi i najekskluzivnije tačake na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru svoj meni u čast francuske gastronomije.
Goût de France je stvoren na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove. Promovišući ovaj projekat, ministar inostranih poslova Francuske podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na Uneskovu listu svetske kulturne baštine.
Tim povodom, francuski ambasador Frederik Mondoloni za eKapiju je rekao da interesovanje za ovu manifestaciju i u Srbiji, raste iz godine u godinu, što pokazuje i broj restorana koji ove godine učestvuje, kao i da će ove godine fokus biti u znaku, “društveno odgovorne” gastronomije, francuske regije Provansa.
– Interesovanje restorana za učestovanje u ovoj manifestaciji raste. U prvom izdanju Goût de France 2015. učestvovalo je pet restorana, u drugom izdanju 15, a ove godine učestvuje 16. Od restorana se očekuje da tog dana ponude svojim gostima menije koji je pripremljeni u skladu sa imperativima savremenog doba, a to su poštovanje i zaštita prirode i zdravi obroci. Takođe, ove godine fokus nam je zaštiti živote sredine, te su restorani ohrabreni da koriste povrće, voće, organske produkte, i da podrže borbu protiv plastičnog otpada – kaže ambasador Frederik Mondoloni.
Povodom zvaničnog početka Ukusa Francuske, kao partner i jedini proizvođač sireva na ovoj manifestaciji, predstavila se i kompanija Mlekoprodukt, deo francuske Savencia grupe.
Bojana Momčilov, menadžerka komunikacija iz kompanije Mlekoprodukt, za eKapiju kaže da kompanija već treću godinu učestvuje na ovoj manifestaciji, i da je ovo izuzetna prilika da se francuski sirevi, predstave našoj publici i potrošačima.
– Ove godine ćemo ljubiteljima gastronomije predstaviti nove sireve brenda Ile de France. Budući da je Francuska čuvena po sirevima, Mlekoprodukt će trpezu upotpuniti sirevima poput Caprice des Dieux (Kapric/hir bogova) koji je nastao 1956. godine i od tada nije promenio recepturu. Ovaj sir je ostvojio tržište u Francuskoj, ali i 120 zemalja širom sveta, kao i u Srbiji. Od onih intenzivnih, jakih sireva namenjenih pravim ljubiteljima francuskog ukusa, u ponudi će biti le Rustique kamember, Saint Agur sa plavim plemenitim plesnima, a imamo i one blaže varijante kao što je Bri, zatim, Biser Tarpist Selekta, ovčiji sir, koji se pravi u Mlekoporduktu, ali je receptura iz 17. veka – kaže za naš portal Bojana Momčilov.
Goût de France
 
Koncepcija manifestacije Goût de France je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu.
Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji osmišljava svoj meni “à la française” prilagođen lokalnim uslovima i održivoj ekonomiji.
Kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.
Restorani u Beogradu koji će ove godine učestvovati su Ahhriba, Delicent, Enso, Falkensteiner Hotel Belgrade restaurant, Franš, Hilton Two Kings, Homa, Kalemegdanska terasa, Klub Književnika, Langouste, Madera, The Square Beograd, Vin et Baguette, Voulez-vous i Salaš kod stare dunje u Zrenjaninu.
Izvor: eKapija
Foto:  eKapija

Ostavite komentar

avatar