Naslovna Vesti Turizam Karving – Rezbarenje voća kao posao koji donosi zaradu od 50 EUR...

Karving – Rezbarenje voća kao posao koji donosi zaradu od 50 EUR do 1.000 EUR

485
0

Dejan Ilić je profesionalni kuvar iz okoline Oplenca, koji se bavi karvingom. Ovaj zanat zapravo predstavlja tajlandsku umetnost rezbarenja voća i povrća, sa kojim se Ilić prvi put sreo u Sloveniji. Ljubav prema ovom poslu tako traje od 2008. godine.

– Prvi nož sa kojim sam započeo da rezbarim napravio sam sam. Brusilica je dovela moj tadašnji nož do oblika koji mi je bio potreban za ovaj posao. Razni časopisi, kasnije i internet, uveli su me u čari ovog posla. Prvo sam radio na lubenici i to je ostalo za mene najomiljenije voće, ali radim i dinju, bundevu, tikvu, šargarepu, jabuku, krastavac. Široka je paleta voća i povrća sve zavisi od želje klijenta – kaže Ilić za TopPress.

Danas ima profesionalni nož, Lama, koji mu omogućava da sve želje pretvori u stvarnost. Ovaj posao je pre svega krativan i dekorativan, pa je Dejan angažovan za dekoracije različitih događaja.

– Nedavno sam rezbario bundevu i u nju smo servirali hranu. Uglavnom rezbarim cvet, ružu ali to može biti i ime, riba, ptica, lice. Na primer, 3 D figura se pravi od tikve i duleka. Ne može svako voće ili povrće da se rezbari isto. Sve zavisi od tvrdoće, veličine, vremena koliko će biti servirano na stolu. O svemu se mora voditi računa da bi klijent bio zadovoljan – objašnjava Ilić.

Cene ovako ukrašenog voća i povrća kreću se od 50 EUR do čak 1.000 EUR, zavisno od želje klijenta i veličine aranžmana. Posebno je bitno to što ovaj karving majstor voće i povrće kupuje od proverenih prodavaca, na pijaci i u prodavnicama. Kako kaže, plod mora da bude zdrav da bi se na njemu moglo raditi.

– Za jednu lubenicu treba oko dva sata da bi se uradio cvet, a za 3 D figure i više sati – otkrio je Dejan Ilić.

Kaže da rezbarenje može da se obavlja i na siru, ali da je to još uvek skupo. Takođe, ova veština nije dovoljno zastupljena u ugostiteljstvu, pa često učetvuje i na takmičenjima, odakle donosi medalje, a među njima i zlatne.

Izvor:eKapija

Ostavite komentar

avatar