Naslovna Vesti Turizam Nije moguće otkazivanje aranžmana jer turističke agencije ne rade, apel na putnike...

Nije moguće otkazivanje aranžmana jer turističke agencije ne rade, apel na putnike da prihvate vaučere

978
0
Građani Srbije su uplatili oko 250.000 aranžmana za leto i tim povodom direktor YUTA Aleksandar Seničić objasnio je da trenutno nije moguće otkazivanje aranžmana jer turističke agencije, zbog vanredne situacije, ne rade i apelovao je na putnike da budu strpljivi i da prihvate vrednosne vaučere.
– Deo putnika želi da otkaže aranžmane, a mi u ovom trenutku ne možemo da im izađemo u susret… s obzirom na to da je najveći broj aranžmana uplaćen u takozvanoj ‘first minut’ opciji pod posebnim uslovima – rekao je Seničić.
On ne vidi mogućnost i način na koji će se dozvoliti putnicima da mogu da dobiju svoj novac u onoj meri koliko su za aranžman uplatili.
– Nažalost, veliki deo tog novca je već uplaćen stranim partnerima da bi se osigurala njihova putovanja. S druge strane, znajući da i oni ne rade i da nemaju mogućnosti povraćaja novca, jedini model ovog trenutka koji je ustanovljen jesu vrednosni vaučeri – istakao je Seničić.
Kako je objasnio, postoji veći broj putnika koji razume situaciju u kojoj se nalazi kompletna turistička industrija, ne samo u Srbiji već i u svetu, te prihvata vrednosne vaučere.
– Prihvataju kompenzacije i takozvane vaučere, odnosno potvrde kojima se omogućava produženo korišćenje aranžmana u smislu da u vrednosti vaučera koliko su uplatili mogu da koriste svoje putovanje u narednih godinu dana ili nešto duže u zavisnosti od dogovora sa agencijom – kazao je Seničić.
On objašnjava da je to sistem i model koje su turističke agencije u Evropi i svetu ustanovile i dodaje da je to u ovom trenutku jedini način kako putnici ne bi ostali oštećeni.
Sve velike avio-kompanije i tur operateri na isti način rešavaju probleme, jer kako Seničić kaže, kada bi se krenulo sada sa povraćajem para na globalnom nivou, turistička industrija, prema njegovim prediviđanjima, “urušila bi se u jednom danu”.
– Naravno da će agencije pokušati gde je to moguće da eventualno izvrše deo povraćaja novca, ali u poslednja dva ili tri meseca, nema posla, nema likvidnosti, nema novih putovanja, nema ni svežeg novca. Jednostavno novčani tokovi su presečeni u jednom momentu – istakao je Seničić.
On moli putnike da razumeju situaciju u kojoj se, kako kaže, ne nalazi samo Srbija, već i ceo svet.
Govoreći o aranžmanima u Srbiji, Seničić kaže da su u ovom trenutku svi otkazani do sredine juna.
Cela ova situacija će, prema njegovim rečima, značajno uticati na dolaske u Srbiju i na statističke parametre, na koje su kako kaže, navikli da budu dobri.
– Imali smo prosek oko 10 do 15% povećanja svake godine. Ove godine, nažalost, i ako se nastavi sezona u julu, ne možemo očekivati dobre rezultate – rekao je direktor YUTA.
Seničić očekuje da uz mere države koje su planirane za sve subjekte u privatnom sektoru, nešto dodatno dobiju oni koji su u turističkoj industriji, turističke agencije, hotelijeri, ugostitelji, rent a kar…
– Svi oni su daleko više pogođeni, nego neke druge delatnosti. Očekujemo da nastavimo razgovore sa Vladom i da ćemo imati podršku našeg resornog ministarstva – kazao je Seničić.

 

Izvor:eKapija

Ostavite komentar

avatar