Naslovna Zanimljivosti Predloženo da Francuska proda Mona Lizu da pokrije finansijske gubitke zbog COVID19...

Predloženo da Francuska proda Mona Lizu da pokrije finansijske gubitke zbog COVID19 pandemije

160
0

Francuska bi mogla da nadoknadi svoje finansijske gubitke usred pandemije virusa korona prodajom Mona Lize, predložio je preduzetnik Stefan Distingvin.

Distingvin, osnivač tehnološke kompanije Fabernovel, izneo je ovaj predlog u intervjuu za časopis “Usbek & Rika”, objašnjavajući da bi Francuska trebalo da “proda porodični nakit” za najmanje 50 mlrd EUR.

– Kao preduzetnik i poreski obveznik znam da ove milijarde nisu izmišljene i da će nas to nužno koštati. Očigledni refleks je rasprodati dragocenu imovinu po najvišoj mogućoj ceni, ali onu koja je najmanje kritična za našu budućnost – rekao je Distingvin.

– Slika se lako pomera, pa ju je lako i prodati. A imamo mnogo slika… Godine 2020. novac moramo naći tamo gde se on nalazi. Pa prodajte porodični nakit – dodao je Distingvin.

Prema njegovim rečima, cena je suština problema i glavni predmet osporavanja.

– Cena mora biti luda da bi operacija imala smisla – kaže ovaj preduzetnik, koji procenjuje da bi bilo potrebno manje od 50 mlrd EUR da bi se kupila Mona Liza.

– Pravno i tehnički, ovo rešenje bi imalo mnoge prednosti: omogućilo bi Francuskoj i Luvru da zadrže kontrolu nad slikom. Čak se može zamisliti da bi ovaj zaplet mogao dobiti saglasnost velikog Leonarda da Vinčija, koji je bio slikar, ali i savladao sve nauke i tehnologije svog vremena – zaključuje Distingvin.

Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar