Naslovna Intervju Intervju Aleksandar Živanović Executive Pastry Chef

Intervju Aleksandar Živanović Executive Pastry Chef

375
0

Da li si oduvek imao interesovanje za pravljenje kolača i torti?

Od malena sam sa mamom koja je pravila savršene kolače, provodio dosta vremena u kuhinji želeći da joj pomognem. Tada to nije bila pomoć već haos. Kasnije kako sam odrastao, mama je videla prve afinitete prema pripremi hrane.

Prve kulinarske korake si napravio u Hotelu Zira, kako ti je to tada delovalo?

Prvi posao mi je bio na poziciji Commis u Hotelu Zira, tada sam radio na pripremi doručka, učestvovao u pripremi za bankete. U hotelu je poslastičarnica bila zasebno i nisam imao previše kontakta sa pripremom poslastica.

Kako si sa kuvarske pozicije prešao na mesto šefa poslastičarnice u hotelu Zira?

Sve kolege su znale za moju strast prema poslastičarstvu, a uz veliku podršku i pomoć šefa kuhinje Uroša Zorića, dobio sam tu veoma odgovornu poziciju.

Posao šefa poslastičarnice u jednom velikom hotelu kao što je Zira je veoma izazovan. Kako si se nosio sa svakodnevnim zahtevima?

U početku je bilo veoma teško s obzirom da sam prešao na jednu potpuno novu poziciju. Mnogo sam radio, učio, usavršavao se kako bi sve bilo savršeno. Pored kolača tada sam pravio i svadbene torte i vodio računa o kompletnom radu poslastičarnice.

Veoma si mlad, ali imaš dosta radnog iskustva i veoma si uspešan u svom poslu. Koja pozicija je bila najzahtevnija do sada?

Najzahtevnija pozicija je bila mesto Šefa poslastičarnice u hotelu Gorski na Kopaoniku. U hotelu nije postojala poslastičarnica i moj zadatak je bio da oformim ceo proizvodni deo, da osmislim meni, normative, postavim standarde, odradim kompletnu nabavku inventara, namirinica, oforimim tim.

Da li si imao iskustva sa kreiranjem menija, normativa i standarda za eksterne klijente?

Da, radio sam obuku pripreme dezerata hotelskog i restoranskog tipa u Švajcarskoj. To je bilo sjajno iskustvo, kreirao sam recepte samo za njih, sastavio normative i postavio procedure za rad. Švajcarska je prelepa zemlja i tih desetak dana, koliko sam tamo proveo su me nadahnuli i dali nove ideje.

Gde pronalaziš inspiraciju za kreiranje novih dezerata?

Inspiraciju pronalazim u praćenju novih trendova sa fokusom na tradicionalne francuske recepture. Kada putujem volim da probam lokalne poslastice i to mi uvek da dobre ideje za moje buduće kreacije.

Kakvi su ti planovi za budućnost, u kom smeru želiš da se razvija tvoja karijera?

Uspeh se ogleda u tome da svoje znanje treba deliti, a ne čuvati za sebe, jer samo tako rasteš na poslovnom i životnom planu. Ja sam učio od drugih i sada se trudim da nesebično delim svoje znanje. Želim da se u budućnosti još više fokusiram na nadogradnju svog znanja i da se bavim obukama i usavršavanjem mladih poslastičara.

Na kom poslu trenutno radiš?

Trenutno sam šef poslastičarnice u Jam-u, (Just a Maestro), mestu koje mi je pružilo mogućnost za najviše eksperimentisanja i kreiranje novih ukusa.

 

Ostavite komentar

avatar