Crna Gora juri rekord – Milijardu evra od turizma

Crna Gora očekuje da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu EUR, što bi, kako kaže ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, bio rekord i „spektakularan rezultat“.

– U Crnoj Gori je 13. jula bilo oko 170.000 turista, što je nekih 7,0 posto više nego na isti dan prošle godine, a kumulativno imamo, statistički obrađeno za pet meseci, ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče ozbiljno dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili svoj primrani cilj, a to je produženje sezone – kazao je Radulović u izjavi za Tanjug. 

Kako precizira, sezonu su sa ranijih tri meseca produžili uz pomoć ozbiljnih i velikih turoperatora preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da su prve goste imali već sredine maja, dok će poslednje grupe ispratiti u poslednjoj dekadi oktobra.

Prema rečima Radulovića, devizni priliv od turizma beleži u prvih pet meseci rast od oko osam odsto u odnosu na prošlu godinu. 

– Menja se i struktura gostiju. Sve uvećanje koje imamo su zapravo gosti za zapadnoevroskog tržišta, dok je broj tradicionalnih gostiju iz okruženja i Rusije negde na istom nivou, blagi neki rast je u pitanju – kaže ministar. 

U ovom trenutku, pojašnjava, četvrtina turista u Crnoj Gori su gosti iz okruženja, druga četvrtina je sa ruskog tržišta, odnosno sa zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Oko jedne trećine gostiju je iz Evropske unije, odnosno zapadne Evope, a ostalo su gosti sa dalekih destinacija, kao što su Kina i arapske zemlje. 

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare