Da li znate šta je „Dulce de Leche“?

Doslovno prevedeno to je “slatko od mleka”, tj. ukuvano zaslađeno mleko do te mere da se dobije gust mlečni krem karamel boje.

Urugvaj, Argentina, Čile, Kolumbija i Peru su samo neke od zemalja u Južnoj Americi koje su u međusobnom sporu oko porekla ove poslastice, iako je samo Urugvaj i Argentina nazivaju Dulce de Leche, dok je u drugim zemljama pretežno poznata kao manjar i manjar blanco. U 2003. godini, Argentina je pokušala da proglasi Dulce de Leche argentinskim kulturnim nasleđem pred UNESCO-m, ali neuspešno, jer je Urugvaj tvrdio da bi ga trebalo smatrati gastronomskom baštinom Rio de la Plata (regiona čiju teritoriju dele obe države).
Postoje različite tvrdnje nekoliko zemalja u Južnoj Americi o poreklu Dulce de Leche i većinom se odnose na početak XIX veka, ali u trgovačkim dokumentima iz XVI veka u Argentini se opisuje da je u to vreme uvoz “slatkog od mleka” iz Čilea bio uobičajan. Po nekim predanjima u Evropi Napoleonov kuvar je slučajno izumeo ukusnu poslasticu zaboravivši zaslađeno mleko na vatri (francuski naziv za dulce de leche je confiture de lait – džem od mleka), dok je prema istoričaru Danielu Balmacedi varijanta dulce de leche prvobitno pripremljena u Indoneziji odakle je recept stigao na Filipine oko XVI veka. Nakon što je špansko carstvo osvojilo Filipine, recept je prenet u Španiju, a kasnije u Ameriku.

Priprema Dulce de Leche zahteva lagano kuvanje mleka i šećera, uz skoro konstantno mešanje. Najveći deo vode u mleku ispari i smeša se smanji; rezultat je obično oko šestine volumena korišćenog mleka. Transformacija koja se javlja u pripremi je uzrokovana kombinacijom dve uobičajene reakcije – karamelizacije i Mailardove reakcije.

U zemljama u kojima se ne može kupiti gotov proizvod dulce de leche se ponekad pravi kuvanjem neotvorene konzerve kondenzovanog mleka u trajanju od dva do tri sata. Ovo rezultira proizvodom koji je mnogo slađi od prirodno kuvanog dulce de leche i koji nakon nekoliko dana počinje da se kristalizuje. Potrebno je voditi računa u toku kuvanja da se posuda ne osuši jer u tom slučaju konzerva može da se pregreje i eksplodira.

Dulce de leche je termostabilan proizvod i koristi se u izradi svih vrsta poslastica – torti, kolača, mafina, kolačića kao što su alfajores ili macarons, flanova, vafla, pralina, sladoleda i palačinki; on obezbeđuje „toffee“ deo engleske Banoffee pite, kao i završni sloj kolača Tres leches, dok se francuskoj obično služi sa fromage blanc belim sirom.

Dulce de leche, izrađen po originalnom receptu (koji ne sadrži veštačke boje, pojačivače ukusa, palmino ulje i koji je sertifikovano bez glutena!) je nedavno stigao i u Srbiju.

Klikom OVDE pogledajte ekskluzivnu ponudu koju možete ostvariti samo preko našeg sajta.

Za više informacija o kupovini Dulce de Leche proizvoda, pišite na info@hotelmanager.rs ili putem kontakt forme klikom OVDE.

Svakog 11. oktobra Dan Dulce de Leche se obeležava širom sveta i sigurni smo da ćete ga i vi slaviti nakon što probate ovu poslasticu.

Ovaj članak sadrži reklamnu poruku.

 

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Zanimljivosti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare