Delta spremna da uloži 30 mil EUR u Sava Centar – Velika sala mora da bude uposlena bar 200 dana godišnje

Kompanija Delta holding jedina je poslala ponudu za učešće u javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju Sava Centra i upravljanje tom ustanovom i spremna je da uloži preko 30 mil EUR u njegovu obnovu, dvaput više nego što je tenderom traženo.

Sa skoro 70.000 kvadratnih metara korisnog prostora, dvorana sa preko 3500 mesta, 15 konferencijskih sala za Beograđane Sava Centar i dalje je jedno od omiljenih mesta za dobre filmove i muziku.

Potraga za partnerom koji bi starom kongresnom centru dao novi sjaj možda je okončana.

– Mi smo doveli ljude iz Bostona koji se bave kongresnim centrom i koji su napravili studiju koliko bi trebalo novca kako bi Sava Centar postao vrhunski kongresni centar – objašnjava potpredsednik Delta holdinga Živorad Vasić.

Njihova procena je oko 28 mil EUR, kaže Vasić i dodaje da „pošto uvek nešto ‘iskoči’ računamo još nekih 10%“.

– Tako bi 30 mil EUR bilo potrebno da se napravi kongresni centar koji bi izgledao perfektno, onako kako smo ga zamislili, i da promenimo fasadu što je jako bitno.

Prvi, propali tender za javno-privatno partnerstvo raspisan je 2016. godine. I tad i sad u igri za Sava Centar bila je Delta.

Sava Centar treba da ima renome, treba da ima koncerte koje Beograđani zaslužuju, ta velika sala mora da bude uposlena bar 180 do 200 dana godišnje i mora da se napravi program koji će svakom Beograđaninu da prija, nije bitno da li se radi o baletu, filharmoniji ili nečem trećem – kaže Vasić.

On objašnjava i da kongresni centar mora finansijski sve to da održava.

– Moram da napomenem, a to nije tako popularno, u kongresnim centrima se sve autsorsuje i imate vrlo mali broj zaposlenih koji se bave prodajom, bidovanjem, putuju po svetu i dovode velike svetske konferencije…

Kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, grad u partnerstvo ulaže nepokretnosti a privatni partner novac, bira menadžment i dobija 49% akcija. Većinski vlasnik ostaje Grad Beograd.

Prenosi: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare