Dva dana vožnje tramvajima na konjsku vuču u duhu starog vremena

Po prazničnom redu vožnje od 17 do 19 časova, danas i sutra će baš kao i pre 125 godina na trasi od Tašmajdana do „Kluza“ zazvečati praporci.

Četrnaestog oktobra 1892. godine u Beogradu je svečano puštena u saobraćaj novosagrađena tramvajska linija od Kalemegdana do Slavije. „Konjski tramvaji“ su, pored obavljanja funkcije javnih prevoznih sredstava, bili i svojevrsna atrakcija u ondašnjem Beogradu i njihova živopisna slika ostala je dugo u sećanju savremenika. Tek pošto su 1903. godine poslovi oko izgradnje i eksploatacije tramvajskog saobraćaja i električnog osvetljenja prešli u ruke belgijskog kapitala – takozvanog Belgijskog anonimnog društva, ubrzana je elektrifikacija tramvajskih pruga. Tokom 1904. godine električni tramvaji potisnuli su tramvaje sa konjskom zapregom sa linija Kalemegdan – Slavija i Žagubica – Električna centrala, a 1905. godine i s poslednje linije Terazije – Novo groblje.

Beograđani će tokom ova dva dana imati prilike da dožive duh starog vremena, u vožnji okićenim i osvetljenim tramvajem u kojem će kočijaš i kondukter na pojedinim stajalištima deliti i bombone.

Izvor: danas.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare