IATA: 25 miliona radnih mesta ugroženo u avio-saobraćaju

Avio-kompanije upozoravaju da bi zbog pada putovanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa moglo da bude ugroženo 25 miliona radnih mesta širom sveta, pa je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) zatražila hitnu pomoć vlada jer avio-prevoznicima ponestaje gotovine.
Globalni avio-saobraćaj je na početku drugog tromesečja opao za 70%, saopštila je IATA na današnjoj internet konferenciji za novinare, pri čemu su evropski letovi pali za 90% prenosi Rojters.
Generalni direckor IATA-e, Aleksander de Žinijak, rekao je avio-kompanije širom sveta ne mogu da priušte povrćaj novca za otkazane letove zbog krize koronavirusa, i da prevoznici umesto toga izdaju vaučere pošto čuvaju gotovinu kako bi preživeli.
– Ključna stvar za nas je da izbegnemo da ostanemo bez gotovinskih sredstava, tako da je vraćanje novca za otkazane karte za nas gotovo neizvodljivo finansijski posmatrano – izjavio je de Žinijak.
Udruženja za zaštitu potrošača su kritikovala avio-kompanije zbog kršenja propisa vezanih za povraćaj novca kupcima avio-karata u definisanim rokovima.
IATA je takođe saopštila da je jedna trećina zaposlenih u avio-saobraćaju ili na prinudnom odmoru ili su izgubili posao.
Izvor: Ekapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare