Šta se stranim turistima najviše sviđa u Beogradu i Nišu?

Stranim turistima koji su protekle godine odlučili da posete glavni grad Srbije najviše su se dopale turističke atrakcije, gastronomska usluga, parkovi, noćni život, ljubaznost i gostroprimljivost domaćina, a zadovoljni su i smeštajem i uslugom.

Takođe pohvalno govore i o bezbednosti i sigurnosti, ali ipak, ono čime su manje zadovoljni su taksi usluge, turistička signalizacija, kvalitet turističkih informacija, čistoća, ponude izleta, pokazalo je istraživanje Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES za 2018. godinu.
Skoro 90% onih koji su posetili Beograd i Niš protekle godine reklo je da bi te destinacije preporučilo i drugima.
Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je za Tanjug da su turisti dali visoke ocene, tačnije preko 4 (ocenjivanje je do pet), a cilj ankete bio da se vidi koliko su zadovoljni posetom našim gradovima, radi još boljeg pozicioniranja Srbije turističke destinacije.
Prosečna ocena zadovoljstva ukupnim boravkom je 4,24, a destinaciju su ocenili ocenom 4,01. Anketirano je više od 3.000 turista iz 71 zemlje. Prosečna starost ispitanika je 44 godine.
Ono što je važno je da je 88% njih istaklo da će preporučiti Beograd kao turističku destinaciju, a 85% će to učiniti za Niš, istakao je sagovornik Tanjuga.
Istraživanje je sprovedeno od juna do novembra, a 76% ispitanih turista se izjasnilo da su razlog dolaska rekreacija, odmor, zabava.
Ranije je, kaže Genov, dosta zamerki bilo na fasade, a ove godine je znatno manje takvih primedbi budući da se dosta objekata i fasada rekonstruisalo i sredilo u međuvremenu. Što se tiče posete Nišu, u tom gradu nisu bili zadovoljni informacijama o redu vožnje gradskog prevoza, a primedbovali su i na čistoću, odnosno odnošenje smeća.
Genov kaže da je istraživanje pokazalo da prosečno strani turista dnevno u Beogradu van smeštaja troši 68 EUR, a u Nišu 40 EUR. Više od 72% je u Srbiji bilo prvi put, a više od polovine ih je doputovalo avionom. Najčešće su se o Beogradu kao destinaciji informisali preko interneta.
Anketa je pokazala da je oko 42% ipsitanika u Beograd došlo sa partnerom, a 25, 2 porodično (sa decom). Većina ih je odsedala u hotelima, najčecće sa četiri i tri zvezdice, potom i u privatnom smeštaju. Prosečan broj noćenja je bio oko četiri dana. Uglavnom su smeštaj rezervisali preko rezervacionih sistema, ili direknto, znatno manje preko turističkih agencija.
Izvor: Tanjug
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare