Kosmaj dobija luksuzni velnes centar, apartmane, trim stazu

Planina Kosmaj do kraja 2019. godine mogla bi da postane bogatija za velnes i spa centar, a u planu investitora – beogradske firme Majpers i partnera sa Malte, je i gradnja punionice vode. Ideja investitora, kako saznaje naš portal, jeste da u mestu Koraćica izgrade termalni i spoljni bazen, rimsko kupatilo, prostorije za fizioterapiju, apartmane, restoran, trim stazu…

Preduzeće Majpers d.o.o. osnovano je 1998. a Majpers CO d.o.o. 2002. godine. Njihove osnovne delatnosti su uvoz-izvoz i građevinarstvo.

Perica Stojanović, vlasnik i direktor firme Majpers, kaže da je početak izgradnje u planu do kraja ove godine, a da će u ceo kompleks biti uloženo čak 5 mil EUR – 80% bi bio udeo beogradske firme, dok bi 20% uložio partner sa Malte.

– Završili smo kupovinu zemljišta, izvršili sva ispitivanja i ispunili sve što zaštićeno područje zahteva – kaže Stojanović za eKapiju i dodaje da će centralni objekat, koji će obuhvatiti velnes i spa centar i smeštajne kapacitete, imati oko 2.000 m2.

Kapacitet budućeg centra biće 100 posetilaca, a prema Stojanovićevim rečima, ideja je da budućim gostima ponude „kvalitet kakav odgovara najpoznatijim evropskim centrima“.

Planirano je da u velnes i spa kompleksu bude zaposleno oko 60 ljudi, dok bi u fabrici vode posao moglo da pronađe 40 radnika, veli naš sagovornik. 

Kako bi gradnja objekata bila omogućena, izrađen je Plan detaljne regulacije za ovo područje, koji će se naći na javnom uvidu od 26. marta.

Ovim planskim dokumentom obuhvaćeno je područje od 3,4 hektara, u okviru zaštićenog prirodnog dobra Kosmaj. Zbog toga je tokom izrade bilo neophodno ispoštovati posebne uslove zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa.

Prema postojećem stanju, objekti za odmor i vikend stanovanje nalaze se na 0,64 hektara, dok je preostala površina neizgrađena. Plan predviđa povećanje prostora za objekte za odmor i vikend stanovanje na 1,3 hektara, dok je budućem velnes i spa centru, kao i fabrici vode, na raspolaganju 2,1 hektar.

Kako je navedeno u dokumentu, maksimalna spratnost budućeg velnes i spa centra je P+1+Pk, a planiran je i parking, kao i odgovarajući procenat zelenih i slobodnih površina.

Planirani objekti ni na koji način ne smeju da naruše arhitektonski i urbanistički koncept okruženja, odnosno ne mogu biti izgrađeni kao montažni objekti ili objekti izgrađeni od nekvalitetnih materijala, navodi se u Planu.

Vikendice

Prema postojećem stanju, na području koje je obuhvaćeno planom, vikendice zauzimaju oko 0,64 hektara, a planirano je da se predeo namenjen objektima za odmor udvostruči. Tako će ukupna površina namenjena individualnim stambenim objektima biti 1,3 hektara. Planom je predviđena njihova maksimalna spratnost P+Pk i mogu da zauzmu do 25% površine, dok je ostatak namenjen voćnjacima, baštama, zelenim površinama…

Takođe, uz svaku vikendicu je neophodno obezbeđivanje odgovarajućeg broja parking mesta.

Šta još predviđa Plan detaljne regulacije postrojenja za eksploataciju pijaće vode i velnes i spa centra na području Koraćice, zainteresovani će moći da pogledaju od 26. marta do 11. aprila u zgradi Gradske uprave Beograda, u Ulici 27. marta, svakog radnog dana od 9 do 18 časova, kadaće se dokument naći na ranom javnom uvidu.

Izvor: eKapija

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare