Međunarodna turistička patrola UTISCI o Srbiji

Srbija je 2017. imala najveći rast turizma u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana, sa ostvarenim deviznim prilivom od milijardu i dvesta miliona dolara, saopštio je Sacen International, Međunarodni turistički Savez.

U trci za izbor najboljih destinacija u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2017. godinu, Beograd je proglašen šampionom poslovnog-biznis turizma sa 800 miliona dolara deviznog priliva, prema odluci stručnog žirija Međunarodne turističke patrole Sacen International.

Njihov predsednik, Dragan Gligorijević, koji predvodi patrole, rekao je na konferenciji za medije u Beču da je posebno prijatno iznenađenje bila Vojvodina koja je ponela titulu šampiona u gastro i etno turizmu, dok je Visoka hotelijerska škola iz Beograda šampion dualnog obrazovanja.

Prema njegovim recima, Grčka je ubedljivo najbolja na Mediteranu, a Venecija je u potpunosti odbranila titulu najbolje destinacije u primorskom turizmu regiona.

Takođe, Herceg Novi je šampion gostoljublja, Dubrovnik je lider u kulturnom turizmu regiona, Barselona u masovnom turizmu, Slovenija u ekološkom turizmu, Mađarska u banjsko-zdrastvenom, dok Beč prednjači u kontinetalnom turizmu.

Nekoliko kandidata nominovano je iz više država u kategoriji „Vitez kulinarstva 2017. godine jugoistočne Evrope i Mediterana“, a novi laureat je Dragica Lukin iz Umaga.

Istra je najbolja u trci za Turistički oskar „Zlatno turističko srce“ u kategoriji šampiona vinskog turizma, a kompanija Inoksan iz Turske za najboljeg partnera u ugostiteljstvu i turizmu 2017.godine.

Svečano uručenje Turističkog oskara „Zlatno turističko srce“ planirano je za kraj aprila u Skadarliji, na otvaranju letnje turističke sezone 2018. godine, uz prisustvo prestavnika Svetske turističke organizacije (WTO), Ujedinjenih nacija i Evropske komisije za turizam.

Sacen International, Međunarodni turistički Savez je proglasio 2018. za godinu porodičnog i dečijeg turizma, a srpski opanak kandidovao za kulturnu turističku baštinu Uneska kao naš nacionalni turistički suvenir.

Međunarodne turističke patrole su u okvoru aktivnosti za izbor najboljih za 2017. godinu obišle turističke destinacije u 15 zemalja: Španiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Kipru, Malti, Bugarskoj, Albaniji, Sloveniji, Crnoj Gori, BiH i Srbiji.

Izvor: Mondo.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare