Melisani pećina – čudo prirode i duša Kefalonije

Velika je privilegija živeti na samo stotinu kilometra od kolevke civilizacije – predivne Grčke. Prema nekim podacima Grčka ima preko 1400 ostrva međutim konačni broj nije definisan. Od ukupnog broja ostrva u Sredozemnom, Jonskom i Egejskom moru, samo oko 227 ostrva je naseljeno.

Jedno od najlepših grčkih ostrva jeste svakako Kefalonija. Ova jonska lepotica je kasno stupila na turističku scenu, samim tim je izbegla zamke industrijskog turizma, a duša ostrva i njene čari su jasno prikazane u holivudskom filmu “Mandolina kapetana Korelija” koji je privukao poznate i obezbedio da se ostrvo nađe među najpoznatijim destinacijama sveta. Ostrvo je veoma privlačno za sve koji su avanturističkog duha i u potrazi za prirodnim lepotama po kojima je i samo ostrvo prepoznato s obzirom da se na Kefaloniji nalazi plaža Myrtos koja je 12 puta proglašena za najlepšu plažu Grčke.

Međutim, pored predivnog tirkiznog Myrtosa i mnogobrojnih egzotičnih plaža, najposećenija turistička atrakcija jeste jedinstvena Melisani pećina. Dobro čuvana tajna meštana, okružena šumom i planinskim vencima u sebi krije istoimeno jezero zbog čega predstavlja jedno od čuda prirode sveta.

Pećina je stara više od milion godina, a otkrivena je tek 1951. godine od strane Giannisa Petrocheilosa, a turisti su dobili pristup jezeru tek 1963. godine. Kada se stigne do pećine, posetioci se stepenicama spuštaju do podzemnog jezera gde ih čekaju čamci kojima se polako kruži po vodi što zaista pruža neverovatan doživljaj.

Melisani pećina je oko 500m udaljena od obale, maksimalne dužine je 150m, a širine 60m. Maksimalna dubina jezera je oko 39m, nivo vode je za metar viši od nivoa mora, a jezero  zauzima oko trećinu  dužine pećine.

Prilikom istraživanja pronađene su mnogobrojne figure, a najznačajnije jesu glinena figura  mitološkog boga Pana  i glineni disk sa oslikanom povorkom nimfi koje datiraju iz III i IV veka pre nove ere, a danas se nalaze u Arheološkom muzeju u glavnom gradu ostrva Argostoliju. Po predanju, pećina je dobila ime po nimfi Melisani za koju se smatra da se u ovom jezeru udavila zbog neuzvraćene ljubavi prema bogu Panu (bogu šuma, lovaca i pastira). U grčkoj mitologiji, nimfe se uvek pojavljuju kao lepe, mlade žene koje su često povezane sa božanstvima, a njihova glavna uloga jeste čuvari prirode.

Pećina ima oblik slova B, odnosno dve sale koje su razdvojene ostrvom u centru. Prva sala ima veliki ovalni otvor na površini koji je nastao udarima zemljotresa, gde se sunčeva svetlost probija unutra, a druga je ogromna pećina sa lučnim krovom i brojnim stalaktitima i stalagmitima.

Ono što je izuzetno je da je voda u jezeru mešavina morske vode i kišnice što doprinosi njenoj bistrini, a posebno se preporučuje da se pećina obilazi oko podneva, između 11h i 13h, kada Sunčevi zraci padaju u pećinu pod uglom od 90 stepeni, što stvara očaravajuću optičku iluziju. Voda tada dobija sve veći  ljubičasto-tirkizni odsjaj i čini da brodići za obilazak jezera deluju kao da lebde iznad vode jezera.

Naime na ostrvu Kefalonija postoji zapanjujući geološki fenomen u svetu koji je izazvao dosta rasprave vezano za poreklo vode u jezeru Melisani. Još 1835. godine tokom boravka Engleza na ostrvu, otkrivena je pojava u mestu Katavothres, po kojoj je fenomen dobio naziv. Fenomen Katavotres podrazumeva prodiranje morske vode kroz pukotine priobalnog dela zapadne strane ostrva, koja nestaje pod zemljom i otiče podzemnim kanalima do istočne obale Kefalonije. Na osnovu ovih zapažanja poreklo vode Melisani pećini otkrili su 1959. godine austrijski hidrogeolozi Maurin I Zölt kada su sipali veliku količinu crvene boje u more na zapadnoj obali u  Katavothres-u  koja se posle 14 dana pojavila u jezeru Melisani i završila u mestu Karavamilos na 500m od pećine na istočnoj strani. Kada se voda ponovo pojavila bila je manje slana nego kad je usla u podzemni sistem pećine.

Melisani pećina je duša ostrva Kefalonije, jer biti na brodiću tačno kada se sunčeva svetlost pojavi direktno kroz otvor pećine i stvori savršenu refleksiju jezera ostavlja očaravajući utisak da se nalazite u pravo vreme na pravom mestu da doživite čudo prirode sveta.

Tekst pripremila: Ivana Milojević

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Blog, Turizam

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare