Natpis „Holywood“ privlači turiste i filmofile na Rudnik – U planu izgradnja restorana sa konačištem

Brdo Straževica podsetilo ga je jednog dana, dok se vraćao sa posla, na Santa Moniku – brdo iznad Los Anđelesa, gde se nalazi čuveni gigantski natpis filmske industrije „Hollywood“. To je bio „okidač“ i početni motiv da Ivan Jakovljević (alias Ivo Car), poželi da napravi srpsku repliku američkog natpisa.
Njegovu želju dodatno je pojačala činjenica da je veliki filmofil i obožavalac holivudskih klasika snimanih u prvoj polovini dvadesetog veka. Pošto se i sam bavi filmom, odlučio je da izgradi svojevrstan spomenik sedmoj umetnosti, s tim što domaćoj verziji nedostaje jedno slovo „L“, kako – prema Ivanovim rečima – ne bi bio potpuni plagijat američke ideje.
– Izgradnja natpisa počela je sredinom 2007. godine, a u poslu su mi pomagali prijatelji i rođaci, najviše otac Zoran, koji je svakodnevno bio tu. Radovi su završeni krajem oktobra iste godine, tako da je natpis „Srpski Holywood“, kao svojevrsna turistička atrakcija, postao vidljiv 1. novembra 2007. – kaže u razgovoru za eKapiju Ivan Jakovljević.
Novac za izgradnju obezbedio je uzevši kredit u banci, koji je od sopstvenih prihoda vraćao naredne dve godine.

– Natpis „Srpski Holywood“ je glavna turistička atrakcija, a osim njega, duž puta kojim se dolazi od Ibarske magistrale, a koji je dugačak 1.400 metara, postoji i „Zemlja Čarobnjaka iz Oza“ koju sam sa prijateljima izgradio 2010. godine. To je tematski park inspirisan dečijim filmom i sačinjen je od metalnih figura napravljenih od cevi i lima, ručno oslikanih – objašnjava sagovornik eKapije i dodaje da na ulazu u „Zemlju Oz“ prolazite ispod duge pored koje stoji dobra vila, a da dalje putem nailazite na Strašilo, nakon njega na Limenka, pa pored Lava dolazite do Smaragdnog grada u kojem će vas sačekati Čarobnjak, baš kao i na filmu.

Na drveću pored puta nalaze se oblaci i male ptičice, takođe napravljene od lima.

Od 2017. godine posetioci mogu da uživaju na najvećoj ljuljašci u Srbiji koja je visoka pet, široka četiri metra i dvoje odraslih osoba mogu istovremeno da se ljuljaju. Dobila je ime Sky Swing, jer – „dok se ljuljate imate osećaj da letite ka oblacima“.

Od komšija do stranaca

Ivan Jakovljević ističe da ni „Zemlje Čarobnjaka iz Oza“ ni najveće ljuljaške ne bi bilo da nije dobio finansijsku podršku od preduzeća Rudnik d.o.o. sa Rudnika, u kome je i zaposlen, i preduzeća Contango iz Beograda, vlasnika Darka Vukobratovića. Zahvaljujući njihovoj donaciji uspeo je da realizuje ova dva zanimljiva projekta, pa je i broj posetilaca svake godine sve veći, baš zbog dodatnih sadržaja.

– Želeo sam da napravim mesto u kojem će podjednako uživati i deca i odrasli, zbog svoje neobičnosti, i mislim da se naša turistička destinacija razlikuje od drugih. Ovaj kompleks se nalazi u pojasu vazdušne banje Rudnik, a interesovanje gostiju je veliko. Najviše posetilaca dolazi iz Beograda, zatim iz Gornjeg Milanovca, koji nam je najbliži, ali i iz Čačka, Aranđelovca, Topole… Pošto je Ibarska magistrala veoma blizu, često svraćaju ljudi koji su u prolazu – navodi Ivan, uz napomenu da je, naravno, najveća posećenost vikendom, kada dolaze porodice sa decom, mladi, ali i penzioneri.

Često ih posećuju i planinari, a u toku letnje sezone brojni su i turisti iz inostranstva.

– Sudeći po komentarima u knjizi utisaka, većina je oduševljena viđenim. Mnogi nam daju i svoje predloge i sugestije za neke nove sadržaje ili unapređenje postojećih – kaže sagovornik eKapije.

Filmske projekcije sa pogledom na Šumadiju

Krajem maja 2011. godine, Miroslav Bata Petrović, filmski producent iz Beograda, prolazio je Ibarskom magistralom i, kao i većina putnika pre njega, video natpis na brdu. Odlučio je da svrati, a kada je ugledao neverovatan pogled koji se sa ovog mesta pruža na planinu Rudnik i samu konfiguraciju terena, došao je na ideju da tu organizuje filmski festival.

– Po povratku u Beograd kontaktirao me je i predložio svoju ideju, koju sam sa oduševljenjem prihvatio. Tako je započela naša saradnja koja i danas traje. Naša filmska manifestacija se zove „Revija nezavisnih OFF filmova Srbije“, traje tri dana i tradicionalno je održavamo poslednjeg vikenda u julu. Reč je o događaju koji okuplja filmove koji nastaju u privatnim produkcijama, van zvaničnih kinematografskih institucija Srbije i bez bilo kakvih fondovskih podrški bilo kog nivoa – naglašava Ivan.

Do sada je na „sceni kod Srpskog Holywooda“ održano sedam revija, a za realizaciju nekoliko susreta stigla je podrška i od Ministarstva kulture i informisanja, kao i od Opštine Gornji Milanovac.

Ivan sa ponosom najavljuje da od ovog leta, odnosno jula 2019. godine, festival postaje internacionalan!

Isplativa investicija

Idejni tvorac Srpskog Holywooda planira da u okviru turističkog kompleksa izgradi restoran sa konačištem, tako da je upravo u potrazi za potencijalnim partnerima na ovom poslu, odnosno investitorima. Objekat bi trebalo da bude izgrađen od prirodnih materijala, drveta i kamena, a Ivanova zamisao je da se napravi od čamovih, masivnih oblica, na temelju i stubovima od kamena, i to tako da se na vešt način integriše u predivnu okolnu prirodu.

– Restoran bi trebalo da ima oko 100 m2, a iznad njega bi bila tri apartmana sa terasama. U blizini bismo izgradili i tri bungalova, slične arhitekture. Svaki od bungalova bi trebalo da bude površine 36 m2 i da bude opremljen tako da gostima pruža maksimalan komfor.

Ivan ističe da je njegova poslovna ideja zapravo grinfild investicija, pa je neophodno pre same gradnje uraditi infrastrukturu, a pritom prvenstveno misli na asfaltiranje prilaznog puta i dovođenje vode i struje do placa gde je planirana gradnja.

– Da bi se sve ovo realizovalo potrebno je oko 300.000 EUR. Sudeći po dosadašnjoj posećenosti i izuzetnoj lokaciji, uložena sredstva bi se brzo vratila, što bi investitoru omogućilo da postojeće kapacitete proširi i dalje razvije posao.

Sagovornik eKapije je optimista i očekuje da će tokom ove godine pronaći investitora za svoj poslovni poduhvat. To bi Srpskom Holywoodu donelo jednu novu dimenziju.

– Turisti bi bili još zadovoljniji jer bi imali gde da ručaju, popiju kafu, osveže se i prespavaju. Plan mi je i da kroz selo Mutanj, u kome živim i na čijoj teritoriji se nalazi turistički kompleks, obeležim pešačke staze, postavim odgovarajuću turističku signalizaciju i tako upoznam posetioce sa mogućnostima koje su im na raspolaganju – najavljuje Ivan Jakovljević.

Izvor: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare