Oprema iz EU za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru – Probni rad na proleće 2019.

Poodmakli su radovi na jednom od najvećih ekoloških poduhvata u Srbiji vrednom oko 4,5 mil EUR, gradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) Zlatibor.
To je investicija započeta pre godinu dana, koju sa 3 mil EUR finansira opština Čajetina, a 1,5 mil EUR je donacija slovenačke vlade. Završetak ovog postrojenja, najavljen za leto naredne godine, imaće višestruki značaj za zaštitu životne sredine Zlatibora i njegov turistički razvoj, a rešavanje otpadnih voda na planini biće od koristi i slivnom području reke Drine. U Čajetini najavljuju da će taj infrastrukturni projekat, uz već preduzete, ovu lokalnu samoupravu svrstati među prve ekološke opštine u Srbiji.
Upravo kreće ugrađivanje savremene opreme za ovo postrojenje, koja je proizvedena u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Puštanje postrojenja u probni rad očekuje se na proleće. Radove izvodi konzorcijum firmi Hidroinženiring iz Slovenije, Jedinstvo iz Užica i beogradski Beohidro, a PPOV će raditi u okviru JKP Vodovod Zlatibor.
– Ovo postrojenje ispunjavaće sve evropske standarde i biti primer u celom regionu. Vode koje budu ispuštane sa postrojenja u rečicu Obudojevicu biće znatno boljeg kvaliteta od onih kakve bi trebalo da budu po našem zakonu. Mislim da će taj evropski standard biti nametnut i Srbiji – izjavio je o tome lokalnim medijima direktor JKP Vodovod Zlatibor Rade Jovanović.
Prenosi: eKapija
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare