Prihod Srbije od turizma 1,2 milijarde dinara

U prvih 10 meseci ove godine za 14 odsto je povećan devizni priliv u odnosu na isti period prošle godine i verujem da će do kraja godine taj trend rasta biti nastavljen. Zarada od turizma ove godine biće nekih 1,2 milijarde evra – ističe Knežević za Danas.

On kaže da se tokom cele godine dosta radilo na promociji Srbije kao destinacije, da za to velike zasluge ima TOS, ali da je bilo ulaganja u infrastrukturne projekte. Značajan uticaj, ističe, imala je i akcija sa vaučerima tokom koje je u 2016. podeljeno domaćim turistima 92.000 vaučera za subvencionisani smeštaj.

– Tu akciju nastavljamo i u 2018, a osim toga nastavljamo da subvencionišemo i turističke agencije koje dovode strane goste u Srbiju – napominje državni sekretar.

Tokom 2016. Srbiju je posetilo 2,75 miliona turista, za 13 odsto više nego godinu pre, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, ali sudeći prema podacima za prvih devet meseci ove godine, ta cifra će biti prevaziđena.

Do kraja septembra, prema podacima RZS, Srbiju je posetilo 2,4 miliona turista, za 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Od toga polovina, tačnije 1,23 miliona bili su domaći gosti, a nešto malo manje od toga, 1,1 milion stranci. U poređenju sa istim periodom 2016. ove godine je u Srbiju turistički došlo čak 18 odsto više stranih gostiju, dok je domaćih bilo za sedam odsto više.

 Za dobar deo ovogodišnje zarade od turizma zaslužan je Beograd. Gradonačelnik Siniša Mali nedavno je rekao da je prestonica od turizma u 2017. inkasirala 800 miliona evra i da bi ta cifra do kraja mogla da naraste i na milijardu, što bi bio rekord.

Knežević kaže da razlog zbog kog Beograd najviše doprinosi jeste to što čak 52 odsto stranaca dolazi u naš najveći grad. On, međutim, kaže da veliki doprinos daju i neke druge destinacije.

– Beograd i Novi Sad kao najveći gradovi su standardno dobro posećeni, ali i veliki planinski centri poput Kopaonika, Zlatibora, Tare i Stare planine, kao i Vrnjačka Banja, Sokobanja i Bukovička banja – ističe Knežević.

Najveći broj noćenja u Srbiji ostvarili su ove godine komšije iz BiH, potom Crne Gore, Turske, Rusije i Nemačke, i drugih zemalja.

Izvor: danas

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare