Protokol za sve koji planiraju letovanje u Grčkoj: PLF formular i QR kod

Putnici koji u Grčku dolaze avionom, morem ili kopnom, od 1. jula moraće da popune poseban obrazac najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, na osnovu kojeg će dobiti poseban bar kod (QR).
Svi putnici dužni su da ispune PLF (Passenger Locator Form) koji može da se skine sa sajta travel.gov.gr, pružajući detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi tokom boravka u Grčkoj.
Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke propisao je protokole za različite vidove prevoza koje koriste putnici u tu zemlju.
Protokol za sve putnike predviđa odlazak do mesta gde se nalaze kontrolori koji će proveriti QR kod svakog putnika, odakle se, u zavisnosti od QR koda, usmeravaju na mesto za pregled (skrining) ili na izlaz (preuzimanje prtljaga ili pasoška kontrola).
Dok ne stignu rezultati skrininga, putnici testirani na korona virus dužni su da odu u samoizolaciju na adresi koju su naveli u PLF obrascu.
Ako se pojave simptomi respiratorne infekcije, putnici moraju odmah da se obrate Operativnom centru nacionalne zdravstvene organizacije (EODI).
U potokolu se ističe da se svi putnici moraju pridržavati svih potrebnih preventivnih higijenskih mera (upotreba maski i fizičko distanciranje).
Ako osobe koje dolaze stižu u Grčku planiraju da se zaustavljaju na više mesta u zemlji, moraju to prijaviti, uz svoje prvobitno odredište i plan puta za narednih sedam dana.
Njihovi podaci se unose u informativni sistem EODI koji je povezan sa registrom COVID radi lakšeg pronalaženja kontakata u slučaju da je neko pozitivan na korona virus.

Za grupe koje u Grčku krenu 1. i 2. jula neće biti problem ukoliko ne stignu da popune novi obrazac koji mora da bude star 48 sati i predstavnicima Jute kolege iz Grčke obećale su da će to uvažiti, kaže direktor Nacionalne asocijacije turistickih agencija (Yuta) Aleksandar Seničić.

Od 1. jula putnici koji u Grcku dolaze avionom, morem ili kopnom, moraće da popune poseban obrazac najmanje 48 sati pre ulaska u tu zemlju na osnovu kojeg će dobiti poseban bar kod (QR).
Senicić objašnjava da se radi o davanju uobičajenih podataka i da se ovog puta to radi onlajn.
– Biće malo problematican taj uzlaz i popunjavanje formulara, s obzirom na to da je ovo novo i da za putovanje 1. ili 2. jula vec kasnimo 48 sati, ali imamo uveravanja od kolega iz Grčke da to nece biti problem za grupe koje krenu na put tada i da će biti tolerancije za to – rekao je Senicić.
Formular se može naći na sajtu Vlade Grčke i imaju ga sve turističke agencije, a takođe, biće i na sajtu Jute.
Kako je navedeno, ne dobija se odmah QR kod već povratni mejl koji je elektronski generisan, a u narednih nekoliko sati stiže i QR kod koji je personalizovan i dovoljan za svakog ko popuni formular.
Seničić kaže da za Tursku, Egipat, Tunis i Španiju nema posebnih protokola i da se uzorkovano testiranje sprovodi u svim ovim zemljama.
Ističe da do sada rezultati nisu pokazali da ima pozitivnih, kao i da niko od putnika nije u karantinu.
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare