Rekordni prihodi od međunarodnog turizma u 2017. godini

LONDON – Prihodi od međunarodnog turizma u 2017. su dosegnuli rekordnih 1.600 milijardi američkih dolara, što je 5 posto više nego u godini pre, a takvim prihodima turizam se pozicionirao trećim po veličini izvoznim sektorom u svetu, ističu iz Svetske turističke organizacije-UNWTO.

Ranije ove godine UNWTO, kao specijalizovana agencija UN-a za turizam, objavila je fizičke turističke rekorde za 2017. s ukupno 1,32 milijarde stranih turista koji su putovali svetom izvan granica svojih zemalja, što je u odnosu na 2016. bio porast od 7 posto, i ujedno najveći od 2010.

Porast od 7 posto u međunarodnim turističkim dolascima u svetu znači i da je svetom u 2017. putovalo oko 84 miliona stranih turista više nego u 2016., a rast su predvodile regije Evropa i Afrika, koje su lani imale porast tih dolazaka od 8, odnosno 9 posto.

Iz madridskog sedišta UNWTO-a kažu da se to odrazilo i na porast prihoda, za 5 posto, na 1.600 milijardi dolara, od čega se 1.300 milijardi dolara odnosi na prihode ili zaradu destinacija u svetu, a više od 240 milijardi dolara generirano je od međunarodnog putničkog ili prevoza nerezidenta.

„To je ukupno povećalo turistički izvoz u svetu na oko 1.600 milijardi dolara, odnosno na oko 4 milijarde dolara dnevno, što odgovara uelu od 7 posto u svetskom izvozu“, navode iz UNWTO-a, komentarišući i da je takav snažni rezultat „podstaknut u 2017. održivom turističkom potražnjom za destinacijama u svim svetskim regijama, uključujući i one koje su se oporavile od raznih sigurnosnih izazova“.

Posebno ističu i da je porastu prihoda od međunarodnog turizma u 2017. doprinela snažna potražnja iz velikih ekonomija, poput Brazila i Ruske Federacije, i to pogotovo za naprednim i novim odredištima, ali i da su turisti iz Kine najviše trošili u svetu, gotovo 260 milijardi dolara, čime su nastavili svoj uzlazni trend.

„S uzlaznim trendom turističke potrošnje u svetu Kina je u 2017. zapravo ostvarila gotovo jednu petinu ukupne svetske turističke potrošnje od 1.300 milijardi dolara u destinacijama sveta, odnosno potrošili su 94 milijarde dolara više nego u 2016.“, naglašavaju iz UNWTO-a, potvrđujući time ranije objavljene podatke o turističkoj potrošnji pojedinih nacija u prošloj godini.

Važnim pritom ističu i osmo mesto po potrošnji ruskih turista u svetu u 2017., čime su ponovo ušli na listu top deset svetskih potrošača.

Takođe u novoj objavi s početka ove godine iz UNWTO-a potvrđuju i ranije podatke o Francuskoj kao najposećenijem tržištu odnosno odredištu u svetu u 2017., koju je na drugom mestu sledila Španija.

„Nastavak pozitivnih trendova u svetskom turizmu očekuje se i ove godine, tim više što su već podaci za razdoblje od početka 2018. do kraja aprila doneli snažan rast međunarodnog turizma, od 6 posto u odnosu na isto razdoblje 2018.“, zaključuju iz te organizacije.

Izvor: Seebiz

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare