Tokom prvih pet meseci 2018. u Novom Sadu prespavalo 100.000 stranaca – Smeštajni kapaciteti za sada dovoljni

Srbija iz godine u godinu postaje sve privlačnija stranim turistima, a Novi Sad prednjači po broju gostiju i uz prestonicu – Beograd sve više je u fokusu interesovanja domaćih i stranih turista.
Veliko interesovanje za dolazak u Novi Sad nije samo zbog muzičkog festivala Exit, već i zbog činjenice da će Novi Sad biti i Evropska prestonica kulture 2021. što definitivno već i sada dovodi nove ljude.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Novom Sadu je od januara do kraja maja ove godine ostvareno 160.000 noćenja, što je za trećinu više nego u istom periodu lane. Ova statistika kaže da je od ukupnog broja noćenja čak 99.000 stranih gostiju prespavalo u Novom Sadu, što je opet gledajući podatke od prošle godine u isto vreme, za trećinu više.
Da Novi Sad postaje sve više „in“ destinacija pokazuju i podaci Turističke organizacije Novog Sada, koji kažu da je za šest meseci u 2018. znatno porasla poseta njihovom veb sajtu iz Kine, pa zaključuju da su i Kinezi zanteresovani za Novi Sad i po svoj prilici razmišljaju i da ga obiđu.
Zato se nameće pitanje hoće li Novi Sad uspeti da u pogledu smeštaja zadovolji potrebe turista, pogotovo ukoliko bi „navalili“ Kinezi, jer već i sada u Novi Sad svakog meseca dolaze turisti iz četrdesetak zemalja.
– Osim iz regiona posećuju ga i gosti iz Australije, ali i iz Pakistana, Indije, Urugvaja, Južne Koreje, dok su Nemci u vrhu posetilaca iz EU – kaže Tihana Putin iz Turističke organizacije Novog Sada.
U protekle dve decenije izgrađeni su novi hoteli, pa uz već dobro poznate Putnik, Vojvodinu, Novi Sad, Park, ima i drugih i to visoke kategorije, sa četiri i pet zvezdica.
– Sada Novi Sad ima dobre smeštajne kapacitete, raspolaže sa oko 4.000 ležaja, ima 26 hotela sa pet, četiri, tri i jednom zvezdicom – kaže Tihana Putin.
U pogledu smeštaja, veli, Novi Sad se izdvaja u odnosu na druge gradove, jer ima apartmantsko-turističko naselje Ribarsko ostrvo, a od prošle godine ima i kamp odmorište na Čeneju koje, između ostalog, raspolaže i parkingom za bajkere i motocikliste.
Novosadski hotelijeri kažu da uglavnom svi rade dobro tokom cele godine, kao i da Novi Sad sada više nema potrebe za novim hotelskim smeštajem.
– Generalno, Novi Sad ima dosta hotela ukoliko se gleda hotelska ponuda u pogledu broja soba i kreveta – kaže direktorka marketinga srpskog lanca hotela kojem pripada hotel Master u Ulici Braće Popovića, Vesna Vlatković. – Na popunjenost kapaciteta utiču brojne manifestacije koje se održavaju tokom godine, pa se u hotelu, pretpostavljam ne samo kod nas, oseti da se u gradu dešava neka od priredbi.
Međutim, ukoliko bi se nastavio trend rasta dolaska turista tokom godine hoteli bi mogli da postanu „tesni“ kao i tokom Exita ili Novosadskog sajma.
Prenosi: eKapija
Foto: Hotel Sheraton Novi Sad
0 0 glasovi
Glasanje za članke

Turizam, Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare