Zahtevi HORES udruzenja vladi Republike Srbije

Proširena sednica Upravnog odbora Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održana je danas u hotelu Mona Plaza povodom razmatranja budućih aktivnosti i strategija, kao i trenutne situacije uzrokovane zdravstvenom krizom zbog korona virusa.

Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda.

Na sednici je predstavljen izveštaj o broju otkazanih rezervacija u februaru i martu ove godine, kao i o ukupnoj finansijskoj šteti nanetoj hotelskim objektima na teritoriji Srbije.

Tom prilikom, predsednik skupštine HORES-a Tomislav Momirović govorio je o trenutnoj situaciji koja pogađa društvo i domaću privredu:

– Potpuno razumemo ozbiljnost situacije i nimalo je ne nipodaštavamo. Nama je, kao i građanima ove zemlje, zdravlje na prvom mestu. Stoga, pozivamo sve kolege hotelijere, sve privredne subjekte i sve građane, naravno, da prate uputstva, da ne improvizuju i da se ponašaju odgovorno i ozbiljno u ovoj situaciji. Mi ćemo se potruditi kao privreda da damo svoj doprinos, da izađemo jači i sačuvamo supstancu koja je izuzetno ugrožena u ovom trenutku – naveo je g. Momirović.

On je naglasio gubitke koje trenutno trpi hotelijerska, kao i celokupna turistička industrija:

– Kao hotelijeri, mi moramo da kažemo da naš biznis u ovim trenucima u Beogradu i u većim gradovima prestaje da postoji. Znate šta se dešava kada biznis padne za 10, 15, 20 odsto, a mi smo danas u situaciji da se poslovi tope na nivou od 80 do 90%. Prvi hoteli su danas zatvoreni i radnici otpušteni, određeni broj hotela danas nema novca da isplati plate i obaveze svojim zaposlenima i to su činjenice na koje mi moramo da ukažemo – istakao je Momirović.

Dodao je da je budućnost privrede i ekonomije naše zemlje nešto o čemu svi moramo da vodimo računa, kao i da će danas razgovarati sa predstavnicima Vlade i javnog zdravlja.

Na novinarsko pitanje o tome da li se u novonastalim okolnostima očekuje i pomoć države, Momirović je objasnio da je ovo vanredna situacija koju je potrebno razmatrati na najvišem nivou:

– Mi nismo orijentisani na to da tražimo pomoć države u redovnim okolnostima, ali ovo je zaista nešto što je prouzrokovalo razarajuće posledice po hotelski biznis i mi to moramo da sagledamo. Svi znate da 50% našeg prihoda odlazi na poreze, a mi trenutno prihod nemamo, tako da će biti upitno kako možemo da platimo poreze u tim okolnostima i jasno je da se ove stvari neće stabilizovati u skorijem periodu.Stoga će naš prvi predlog Vladi Srbije biti upravo smanjenje poreza – zaključio je Momirović.

Direktor HORES-a Georgi Genov, saopštio je prve gubitke u hotelijerstvu:

– Do juče je, prema podacima dobijenim od 64 hotela, broj individualnih otkazivanja gostiju iznosio 7.132 noćenja, dok otkazani broj noćenja kada su u pitanju grupe iznosi 25.357. Naravno ovo je samo podatak koji smo dobili od ovih hotela kojima smo slali upit, daleko je veći broj otkazanih aranžmana i noćenja s obzirom na to da svakog momenta pristižu HORES-u nove informacije, te ćemo za desetak, petnaest dana znati koliko je otkazano do prvog maja – rekao je Genov.

On je dodao da je u planu da se 15. maja održi Skupština HORES-a, gde će biti utvrđeno kolika je zapravo šteta i na koji način će Udruženje dalje delovati. Takođe, istakao je i da su  od Svetske zdravstvene organizacije pristigla uputstva o tome kako bi zaposleni u hotelima trebalo da se ponašaju, koje mere da se primene, a ovih dana će biti rešene i sve procedure kada je reč o posluživanju. Jedan od predloga je ukidanje švedskog stola i uvođenje direktnog posluživanja istakao je Genov.

Na Sednici se obratio i predsednik Upravnog odbora HORES-a Aleksandar Vasiljević, koji je govorio o potencijalnom zatvaranju hotela i istakao da broj rezervacija pada iz dana u dan, te da će verovatno jedan od uslova biti zatvaranje hotela. Što se tiče tih nekih velikih hotela, naveo je da su oni su počeli da zatvaraju sprat po sprat, počeli su da dezinfikuju spratove, jer verovatno neće doći do povećanog broja gostiju u narednih pet nedelja. Stoga, kako je istakao, očekuju da će ova situacija potrajati sigurno pet do šest nedelja.

HORES će predložiti Vladi Republike Srbije da donese određene mere, kako bi se pomoglo srpskim hotelijerima i restoraterima, i ublažili negativni efekti poslovanja hotels ko-ugostiteljske privrede. Predsednik Upravnog odbora HORES-a, Aleksandar Vasilijević, sublimirao je sve predloge, koje se odnose na prevazilaženje negativnih efekata na poslovanje hotelsko-ugostiteljskih preduzeća, i koje će biti upućene Vladi Republike Srbije na razmatranje:

  • Oslobađanje poreza na zarade za period zdravstvene krize korona virusa;
  • smanjenje pdv na hranu sa 20 na 10%;
  • oslobađanje poreza na imovinu za period zdravstvene krize korona virusa;
  • preporuka za promenu zakonskih okvira za neplaćeno odsustvo (da može i poslodavac, za period zdravstvene krize korona virusa, da pošalje zaposlenog na neplaćeno odsustvo do 30 dana);
  • reprogram obaveza prema javnim preduzećima, kao što su JP „Srbija gas“ i JP „Elektrorivrda Srbije“… ;
  • preporuka bankama za zamrzavanje kreditnih obaveza za fizička i pravna lica koja posluju u hotelijerstvu i restoraterstvu;
  • preporuka lokalnim samoupravama za obustavu naplate lokanih taksi za period zdravstvene krize korona virusa;
  • podsticaj zapošljavanja mladih;
  • obezbeđenje povoljnog kredita, sa grejs periodom od godinu dana, za finansiranje obrtnih sredstava.

Izvor:Turisticki svet

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Vesti

guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare